Connect with us

Administratie

Ministrul Agriculturii a vizitat ferma Nichiteanu și a făcut un anunț important referitor la vânzarea terenurilor către străini FOTO&VIDEO

Published

on

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a fost în această după amiază în mai multe zone ale județului, a vizitat ferme și a discutat cu mai mulți botoșăneni care investesc în agricultură.

După ce a fost în zona Ștefănești, ministrul Agriculturii s-a deplasat la Miorcani, la ferma familiei Nichiteanu. A fost întâmpinat de Viorel și Tiberiu Nichiteanu care i-au oferit cadou un tractor de jucărie după care i-au prezentat utilajele și ferma pe care o au în nordul județului și i-au explicat cu au ajuns la o cifră de afaceri de 2 milioane de euro anual și un profit net de peste 300.000 de euro. Cei doi i-au făcut și câteva recomendări ministrului Agriculturii cu privire la acordarea subvenției și la măsurile care ar trebui luate.

La final, Adrian Oros a remarcat că în județul Botoșani sunt ferme foarte bine puse la punct și dotate cu utilaje moderne. El a precizat că de anul viitor va veni cu o serie de măsuri și va pregăti strategia pentru perioada 2021-2027.

“O impresie foarte bună. Acolo unde sunt oamneni care iubesc pământul, care se încăpățânează să rămână în acest domeniu atât de aspru, se poate face performanță. Chiar și cu capital românesc, chiar și în ferme românești. Domnul Nichiteanu demonstrează asta cu prisosință. Am fost plăcut surprins să găsesc o fermă așa bine pusă la punct. Am venit cu mesajul de a continua toate lucrurile bune care s-au întâmplat până acum. Anul viitor vom veni cu măsuri pentru a îmbunătăți acele scheme de sprijin care nu au fost suficient de eficiente. Trebuie să pregătim noul plan național strategic 2021-2027 iar principalul meu partener va fi mediul asociativ”, a declarat Adrian Oros.

“Să intervină statul și să cumpere acele terenuri”

Noul ministru al Agriculturii promite că va lua o serie de măsuri astfel străinii să nu mai poată cumpăra terenuri în România. El a precizat că în cazul în care fermierii români nu vor cumpăra terenurile, va intervene statul român.

“Este un fenoment pe care l-am constatat și în alte zone ale țării. Trebuie să avem grijă de acum încolo, să reușim să modificăm legea vânzării terenurilor. Să o facem în așa fel încât să respectăm regulamentele europene care sunt obligatorii dar prin dreptul la preemțiune să încurajăm agricultorii români să cumpere. Acolo unde ei nu reușesc, să intervină statul și să cumpere acele terenuri. Este singura modalitate de a opri vânzarea  către persoane, nu neapărat din Uniunea Europeană, pentru că sunt și persoane din țări terțe și fonduri de investiții”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Subvențiile ar trebui acordate după producție

Fermierii așteaptă de la noul ministru să ia măsuri pentru majorarea subvențiilor dar în același timp susțin că ar trebui schimbată și modalitatea de acordare.

Cred că prin măsurile pe care le va lua, va stimula fermierii. Deja s-a pronunțat că va stimula fermierii mici și mijlocii. Ar trebui să ia măsuri în ceea ce privește subvențiile. Subvențiile ar trebui acordate după producție și nu după unitatea pe suprafață sau numărul de animale. Ar stimula fermierii și ar evita evaziunea fiscală”, a precizat Viorel Nichiteanu.

Ar trebui mai multă seriozitate și mai mult sprijin pentru fermierii români. Eu sunt printre puținii care mă opun invaziei străinilor în agricultura românească și botoșăneană. Sunt niște bani mulți la mijloc cu care ei își permit să îngenuncheze fermele românești. Așa ceva trebuie să înceteze. Apoi, subvențiile ar trebui să mai crească. Noul guvern a promis să aducă cuantumul subvenției la 260 de euro”, a adăugat Tiberiu Nichiteanu.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad