Connect with us

Evenimente

Boierul Radu Miclescu a fost înmormântat în localitatea Călinești FOTO&VIDEO

Published

on

Boierul Radu Alexandru Miclescu a fost înmormântat ieri, în localitatea Călinești, acolo unde a locuit în ultimii ani. Slujba de înmormântare a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Radu Alexandru Miclescu, ultimul boier al județului Botoșani, a decedat miercuri, la vârsta de 84 de ani, iar sâmbătă a fost condus pe ultimul drum. Mai multe personalități printre care Theodor Paleologu și Șerban Sturdza au veni să-i aducă un ultim omagiu boierului Radu Alexandru Miclescu. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți în curtea conacului. Boierul Radu Alexandru Miclescu a fost înmormântat în curtea bisericii din Călinești – Bucecea.

Radru Miclescu s-a născut în 1935 și a copilărit până la vârsta de 13 ani la Călinești. ”Când a venit naţionalizarea, întâmplător, eram absolut singur aici. Noaptea a venit nevasta primarului, m-a trezit, mi-a spus că şeaua este pusă pe cal şi că trebuie să iau tot ce pot şi să fug la Hârlău, nu la Botoşani. Că la Botoşani, mă va prinde. Aveam 13 ani şi am călărit 60 de kilometri. Asta a fost, am scăpat.”, povestea Radu Miclescu pentru Digi 24.

A ajuns în capitală, a stat ascuns trei ani iar la vârsta 16 ani a fost arestat, împreună cu tatăl său. ”Am făcut patru ani de închisoare, de la 16 la 20 de ani. Şi tatăl meu a fost închis”, spunea Radu Miclescu. În 1973, Radu Miclescu a reuşit să fugă în Germania, la Frankfurt. A lucrat la mai multe firme după care și-a deschis o afacere cu antichități pe care le restaura. După căderea comunismului, Radu Miclescu a decis să se întoarcă acasă și să restaureze conacul de la Călinești.

”Simţeam o responsabilitate faţă de familie. Şi dintr-o idee de revanşă faţă de comunism.”, mărturisea boierul Miclescu.

Cu ajutorul nepotului său arhitectul Şerban Sturdza, în 2002 a început renovarea conacului în care avea să locuiască ulterior.

Distribuie pe:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad