Connect with us

Administratie

PESTĂ PORCINĂ. Primar Păltiniș: „Direcția Silvică nu și-a făcut treaba. Sunt cel puțin 300 de mistreți”

Published

on

Extinderea focarelor de pestă porcină în nordul județului se datorează reprezentanților Direcției Silvice care nu au luat măsuri. Asta consideră Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș, care a mai precizat că trebuiau împușcați porcii mistreți din zona Prutului.

„Riscul este datorită celor care nu și-au făcut treaba. În special Direcția Silvică Botoșani. Pot să se supere pe mine. Ei trebuiau să sacrifice porcii mistreți. La câteva zile tot găsim cadavre de porci mistreți în zona Prutului. În ședința de la Prefectură, reprezentantul fondului de vânătoare spunea că are în jur de 69 de porci pe acest fond de vânătoare care vine de la Hudești și ajunge până la Rădăuți Prut. Eu le-am spus că într-o zi am văzut 69 de porci, în zona mea. Eu cred că sunt cel puțin 300 de mistreți pe fondul ăsta și care răspândesc virusul”, a declarat Costel Romanescu.

În plus, primarul comunei Păltiniș susține că problema nu se va rezolva până când nu va exista o colaborare între autoritățile din România și cele din Ucraina și Republica Moldova.

„Pestă este și pe celălalt mal al Prutului. S-au găsit și acolo porci mistreți morți. Trebuie o colaborare între autoritățile din România și cele din Ucraina și Moldova. Dacă în aceeași zi se declanșează o vânătoare pe ambele maluri ale Prutului, se rezolvă problema. Dacă vor face pe rând, mistreții vor migra dintr-o parte în alta și vor răspândi virusul”, a mai spus primarul comunei Păltiniș.

Oamenii care au terenuri în zona Prutului sunt disperați deoarece mistreții le distrug toate culturile. Într-o singură zonă au fost văzuți peste 30 de porci.

„Ajung până în sat. Săptămâna trecută, un cetățean ne-a anunțat că în grădină la el era un mistreț. Distrug culturile, prăpăd fac la porumb. Acum sunt la cultura de sfeclă de zahăr, o scot din pământ. Mi-au spus băieții că au văzut peste 30 de mistreți în zona unde sunt culturi de sfeclă de zahăr”, ne-a mai spus Costel Romanescu.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad