Connect with us

AGRICULTURA

VIDEO. 20.000 de hectare din județul Botoșani sunt deținute de străini

Published

on

#stiri #botosani

Oficial, doar 5% din suprafața agricolă a județului Botoșani este deținut de străini. Asta  susțin reprezentanții Direcției Agricole Botoșani care au mai precizat că vânzarea  terenurilor către străini nu este o problemă foarte gravă la nivelul județului.

Potrivit datelor oficiale, în județul Botoșani sunt aproximativ 400.000 de hectare de teren agricol din care aproximativ 20.000 de hectare sunt deținute de străini. În realitate, investitorii străini lucrează suprafețe mult mai mari în baza unor contracte de arendă încheiate cu proprietarii.

„La nivelul județului Botoșani aproximativ 20.000 de hectare sunt exploatate de firme cu capital mixt. Județul Botoșani deține 400.000 de hectare de teren arabil plus pășuni și fânețe. 20.000 de hectare sunt exploatate de societăți cu capital mixt. Avem societăți agricole cu capital sută la sută românesc, cu potențial ridicat. Sunt societăți cu 4000-5000 de hectare, cu capital sută la sută românesc”, a spus Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole.

Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți și președinte al asociației Moldoovis, spune că deși străinii au în proprietate doar 5% din terenul agricol al județului, în realitate ei controlează ceea ce se întâmplă în agricultura din Botoșani.

„Trebuie să recunoaștem că ei patronează totul, ei domină în județul Botoșani. Avem câțiva fermieri care încearcă să contracareze sau asociația de cereale și plante tehnice”, a precizat Ionică Nechifor.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad