Connect with us

Sanatate

VIDEO. Medicul botoșănean care salvează anual peste 100 de nou-născuți

Published

on

#stiri #botosani

Anual, la Maternitatea din Botoșani se nasc prematur peste 250 de copii. Majoritatea au o șansă la viață pentru că o mână de oameni fac minuni. Nu au cea mai bună aparatură, personalul este insuficient dar acești oameni se luptă pentru a salva sute de vieți.

Maternitatea Botoșani a fost reabilitată în urmă cu câțiva ani cu fonduri europene dar la capitolul dotări cu aparatură medicală încă sunt probleme.

Suntem maternitate de nivel doi. Avem în îngrijire copii prematuri care au nevoie de tot sprijinul aparaturii. Gândiți-vă că un copil prematur care cântărește câteva sute de grame are nevoie de măcar 20-30 de zile de incubator. Puneți-vă în locul mamei respective care așteptă acel copil chiar și toată viața, să se nască și să i se spună: nu avem incubator liber, nu știm ce să facem cu copilul dumneavoastră, dacă se năștea în altă parte, avea o șansă în plus la viață. Dacă aveam ventilator liber, copilul dumneavoastră nu avea probleme mai târziu în viață”, ne spune medicul Carmen Zaboloteanu.

„Neonatologia înseamnă foarte mult aparatură”

Secția de neonatologie a Maternității Botoșani mai are nevoie de incubatoare și mese  radiante performante. În ultimii ani, Salvați Copiii și Dorna au făcut câteva donații dar medicii spun că încă au nevoie de aparatură performantă.

„Mai avem nevoie de incubator. Avem, am mai primit, avem și cumpărate de spital dar sunt uzate, sunt folosite și mereu este nevoie de altele noi. Mai avem nevoie de mese radiante. În momentul nașterii, orice copil are nevoie de minimă îngrijire și astă înseamnă căldură, masă radiantă. Dacă este o naștere cu probleme, avem nevoie de ventilație, de reanimare. Ne trebuie o masă radiantă performantă care oferă copilului și modul de reanimare. Toate astea costă. Reușim să cumpărăm într-un an una, anul următor avem nevoie de alta. Neonatologia înseamnă foarte mult aparatură iar această aparatură este foarte scumpă”, ne-a mai spus medicul botoșănean.

O aparatură pentru un nou-născut îi oferă toată viața

„Noi avem aproximativ 270 de prematuri pe an. Minim jumătate dintre aceștia beneficiază de măcar un tip de aparatură dacă nu de toate tipurile, de la îngrijire minimă și până la aparate de respirat performante. Asta înseamnă vieți salvate. Înseamnă copii fericiți, părinți fericiți. Acum 20-30 de ani, acești copii nu aveau această șansă de a fi recuperați. Este o investiție în viitor. Cineva povestea că un medicament pentru cancer costă câteva mii de euro și câștigi câteva luni de viață. Gândiți-vă că o aparatură pentru un nou-născut îi oferă toată viața. Copilul respectiv poate fi fără probleme pentru că îi oferim la timp și pe loc. Dacă ești într-o secție dotată, poți reacționa imediat. Dacă secția de neonatologie este mai puțin dotată, presupune timp, transport până la altă secție. copilul nu are acest timp. înseamnă probleme de dezvoltare datorită faptului că nu acționăm la timp. toate astea contează”, explică medicul.

„Copilul a plecat acasă perfect sănătos…”

Medicul botoșănean are multe cazuri care i-au rămas în memorie. Copii care aveau șanse mici de supraviețuire și care acum sunt perfect sănătoși.

„Avem multe cazuri. Am avut un nou-născut cu 1400 de grame, dintr-o familie care a făcut eforturi să obțină sarcina respectivă. A fost o sarcină cu probleme, monitorizată cu greu. Copilul a avut nevoie de mai multe tipuri de aparat de ventilație, a avut nevoie de reanimare în sala de naștere și apoi de căldura incubatorului timp de 40 de zile. A fost un caz fericit, copilul a plecat acasă perfect sănătos, cu 2500 de grame”, ne-a spus Carmen Zaboloteanu care se bucură atunci când își întâlnește cu foști pacienți:

„Ne întâlnim, îi chemăm. Chiar și pe stradă îmi spun, am fost, ați făcut asta și copilul este perfect sănătos. Asta contează”.

 

 

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad