Connect with us

Politica

Deputatul Mihaela Huncă: Olimpicii români adună medalii pentru țară, dar pleacă peste hotare!

Published

on

Îngrijorător! Olimpicii români adună medalii pentru țară, dar pleacă peste hotare! Premianții la olimpiadele internaționale trebuie sa poată urma cursurile a doua facultăți fără sa plătească!

Statistici îngrijorătoare arată că unul dintre cele mai vizibile eșecuri ale sistemului de învățământ din România este faptul că din sutele de olimpici internaționali ieșiți din liceele și colegiile din țară, 99% aleg calea străinătății. Cam opt din zece se stabilesc în America, iar peste jumătate devin profesori în cele mai mari universități ale lumii.
“Avem olimpici, dar nu avem sprijin financiar! Avem resurse, dar nu le oferim nici cel mai mic ajutor! Din păcate, succesul olimpicilor români nu este evidenţiat decât o dată pe an, atunci când, încărcaţi de medalii şi diplome, sunt aşteptaţi la aeroport de rude, ziarişti şi politicieni. Cu părere de rău trebuie să atrag atenția asupra unei realități triste cu care ne confruntăm în România anului 2019: elitele şcolii româneşti nu vor rămâne în ţară, vor merge şi vor contribui la creşterea altor ţări. Ne amăgim cu performanţele acestor elevi, care au muncit pentru că au vrut, pentru că au fost susţinuţi de părinţi, pentru că au făcut pregătire individual și multe sacrificii personale. Nu trebuie suprapuse, populist și demagogic, rezultatele olimpiadelor cu performanţa şcolii româneşti şi, de asemenea, nici nu trebuie să ne amăgim cu rezultatele unor elite, pentru că acestea oricum vor pleca din România” , susține deputatul Mihaela Huncă.
Puținii olimpici care în condițiile actuale rămân în țară, optează sa lucreze după finalizarea studiilor in cercetare sau in universități. Prin urmare, valorificarea acestor elite ar reprezenta un câștig imens pentru dezvoltarea pe viitor a unei societăți funcționale.
“Putem face însă un lucru care poate contribui la salvarea și îmbunătățirea pe termen mediu și lung a performanțelor la nivel înalt pe piața muncii și a educației: asigurarea de facilități acestor olimpici pentru a putea urma în țară gratuit simultan cursurile a două facultăți. În prezent, legislația în vigoare prevede plata integrală a cursurilor urmate în cadrul celei de-a doua instituții de învățămînt superior. Este ca și cum singuri, ne-am pune bețe-n roate: pe de o parte acuzăm rezultatele proaste și ineficiența sistemului de învățământ actual, iar pe de alta, îngreunăm desăvârșirea profesională a unei elite cu care ne mândrim și pe care ne bazăm ca societate, pe viitor. Este de datoria noastră să susținem viitorul acestor tineri merituoși și voi depune o inițiativă legislativă prin care olimpicii internaționali să poată urma cursurile a două facultăți fără să plătească. Este un gest de onoare, pe care putem să-l facem pentru a da acestor elevi, absolvenți șansa de a-și desăvârși educația și de a profesa în România”, a concluzionat deputatul Pro România Mihaela Huncă.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad