Connect with us

Politica

Deputatul Achiței dă de pământ cu bugetul PSD-ului: „Nu vă mai bateți joc de noi!”

Published

on

În lipsa unui buget unui buget care să fie dezbătut, deputatul PNL Cristian Achiței a analizat ultimul comunicat al șefei PSD Botoșani care anunța că vor fi bani pentru drumul Botoșani – Tg. Frumos, pentru Autostrada Iași – Tg. Mureș și pentru proiectele primăriilor din județul Botoșani. 

Redăm mai jos mesajul postat de deputatul Cristian Achiței pe contul personal de facebook:

Astăzi începe anul porcului de pământ, conform horoscopului chinezesc. Este deci o zi importantă, cel puţin în accepţiunea a aproape 2 miliarde de pământeni.

La parlament a fost şedinţă de comisie. Nu s-a discutat mai nimic important pentru că toată lumea e în aşteptarea bugetului pe 2019, buget care se coace greu, cu negocieri dure.
Dar un val de comunicate din partea reprezentanţilor puterii s-a revărsat peste noi. Ia să vedem!

PSD-ul ne asigură că vor fi alocate sume pentru obiectivele prioritare ale judeţului. Să le luăm pe rând!

  1. DN 28B Botoşani-Tg. Frumos are bani doar pe credit de angajament, ceea ce arată clar nesiguranţa că va începe ceva anul acesta. Pe credit bugetar – zero.
    Mai mult, reluarea licitaţiei înseamnă de fapt retrimiterea documentaţiei la ANAP. Şi anul trecut a fost trimisă în februarie şi s-a primit avizul în mai. Nu ştiu nici dacă indicatorii tehnico-economici mai sunt valabili, pentru că au fost aprobaţi la finalul anului 2017, când condiţiile economice erau altele.
  2. Ni se spune că judeţul Botoşani ocupă locul 4 pe ţară la finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale. Acum doi ani eram pe primul loc, semn că a mai scăzut influenţa pesediştilor botoşăneni la Bucureşti. Mai mult decât atât, cifrele concrete ne arată că bugetul pe 2019 este cu 5 milioane de lei mai mic la acest capitol decât cel din 2018, în condiţiile în care toate preţurile au crescut.

În plus, rezilierea contractului încheiat pentru lucrările de întreţinere şi reparaţie a drumurilor judeţene – reziliere cauzată de haosul fiscal care nu permite elaborarea unor strategii pentru 4 ani, intervalul eronat stabilit de conducerea pesedistă a CJ-ului – va pune mari probleme în privinţa stării drumurilor botoşănene.

  1. Aflăm din aceleaşi comunicate că sunt bani pentru Acumularea Vf. Câmpului şi pentru regularizarea Jijiei. Să vedem, însă, dacă şi fizic se va face ceva important pentru că trebuie reaprobaţi indicatorii şi făcute exproprieri.
    Mai apare în comunicat şi „Acumularea Mihăileni”, despre care eu unul nu ştiu nimic. Nu ştiu pe unde e amplasată, dar, dacă e prinsă în buget, foarte bine!
  2. Sunt prevăzute toate alocările financiare pentru susţinerea obiectivelor cuprinse în PNDL. Dar ce o să facă primarii cu acoperirea cheltuielilor suplimentare ce rezultă din creşterea salariului minim din sectorul construcţiilor nimeni nu spune. Aşa că, în realitate, toate aceste investiţii riscă să se blocheze dacă primarii nu vor avea bani în bugetele locale pe care să îi pună la bătaie. Iar cele mai multe dintre primăriile botoşănene nu au aceste fonduri proprii.

S-au burzuluit puţin şi cei de la ALDE, însă ei nu înţeleg prea bine cum sunt finanţate investiţiile în continuare, aşa că să-i lăsăm în lumea lor. E bine că măcar au conştientizat că dezvoltarea infrastructurii pe Moldova este o problemă reală.

Important este că toți vom începe să fim vitaminizați cu vitamina D în baza unui program național.

Până la urmă, nu despre fonduri este vorba și nici despre cum ”manipulează opoziția”, ci de continua vorbărie goală și de emiterea unor termene imposibile, doar pentru a-i aburi pe botoșăneni. Și asta pe un buget care nu a intrat încă în discuția guvernului pentru a putea fi trimis oficial în parlament.

Și, pentru că mai este foarte puțin timp, mai fac un apel către pesediști, că ceilalți reprezentanți ai guvernului din Botoșani sunt sub 5%:

Să facă ceea ce trebuie pentru a avea hotărâre de guvern și pentru modernizarea DN 29D Botoșani-Ștefănești în momentul adoptării bugetului!

Nu mai lăsați acest proiect să fie revizuit încă un an! Nu vă mai bateți joc de noi!

Aștept deci varianta finală de buget.

Și, pentru că anul porcului de pământ, care începe astăzi, ar trebui să fie un an al bunăstării, vă doresc spor la comunicate, stimați guvernanți!

Poate așa credeți voi că va veni bunăstarea și la Botoșani.

 

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad