Connect with us

Economic

Om de afaceri botoșănean: “Patronii în jeep-uri și vile iar angajatul cu salariul minim. Nu mai lucrează nimeni așa”

Published

on

În ultimii ani, firmele din județul Botoșani au început să se confrunte cu o criză a forței de muncă. Din ce în ce mai greu găsesc personal, fie și necalificat. Unele firme de confecții aduc oameni de la zeci de kilometri iar altele au apelat la cetățeni din Vietnam.

O problemă majoră este și în agricultură. În majoritatea satelor din județul Botoșani, tinerii sunt plecați la muncă în străinătate și nu mai are cine să lucreze terenurile. Firmele mari din domeniul agricol au investit în utilaje performante pentru a reduce numărul de angajați dar tot au o problemă cu forța de muncă.

O explicație ar fi faptul că lefurile oferite în județul Botoșani sunt cu mult sub nivelul câștigurilor din străinătate. Tiberiu Nichiteanu este un tânăr fermier care lucrează aproximativ 1300 de hectare de teren. El spune că singura soluție pentru a rezolva criza forței de muncă este majorarea semnificativă a salariilor în mediul privat.

“Criza forței de muncă s-a instalat în România și în Botoșani datorită conducătorilor de până acum. Au distrus tot ce era bun iar tinerii au fost nevoiți să plece în alte țări. Și vor pleca în continuare. Până nu ajungem la un nivel de salarizare apropiat de cel din vest, nu vom rezolva problema”, spune fermierul botoșănean.

Pentru a-și păstra angajații, acesta le-a oferit salarii de 3000-4000 de lei plus alte bonusuri. El recunoaște că sunt patroni în județul Botoșani care au posibilitatea de a oferi lefuri mai mari angajaților dar nu o fac deoarece și-ar diminua ei profitul.

“Eu nu am probleme cu forța de muncă. Au niște salarii acceptabile pentru zona Rădăuți Prut. Plătesc lefuri de 3000-4000 lei net pe lună. La un salariu de 4000 lei net, mai plătesc 2000 și ceva la bugetul statului. Sunt angajați care lucrează la noi de 20 de ani. Din cei 13 angajați, 10 au 20 de ani vechime. Normal că au și patronii o problemă. Patronii în jeep-uri și vile iar angajatul cu salariul minim. Nu mai lucrează nimeni așa”, ne-a mai spus Tiberiu Nichiteanu.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad