Connect with us

Economic

A încetat din viață unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din județul Botoșani

Published

on

Doliu în mediul de afaceri din județul Botoșani. Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din județul Botoșani a încetat din viață, la spitalul din Dorohoi.

Gheorghi Rotaru a fost printre primii oameni de afaceri din județul Botoșani. La doi ani după revoluție, a pus bazele unui business care avea să devină foarte profitabil. Compania Nordic Romar s-a dezvoltat foarte mult și a trecut fără probleme prin criza economică. Ba mai mult, s-a dezvoltat. A fost realizată o fabrică de mobilă lângă Dorohoi și au fost deschise mai multe magazine.

În urmă cu patru ani, într-un interviu pentru Botoșani Online, omul de afaceri Gheorghi Rotaru afirma: „Afacerea am început-o în 1992 când eu am rămas fără obiectul muncii. Am fost şef-revizor în comerţul din Dorohoi. S-au dat toate unităţile în locaţie de gestiune iar revizorii şi personalul TESA au rămas fără obiectul muncii. Am luat un magazin la roşu, pe Grigore Ghica, aproape de primăria veche. L-am amenajat ca magazin de electronice şi electrocasnice şi m-am dus gestionar. Am fost gestionar două-trei luni. Am stat vreo cinci-şase luni în locaţie de gestiune după care am înfiinţat un SRL. Am început cu cumnatul şi cu finul. Mi-am dat seama că într-o afacere doi sunt prea mulţi. Trebuie un cap să conducă. Unul vroia dividele, nu se ştia atunci de dividente, iar celălalt vroia împărţit ciubucul. Prin 1994 am înfiinţat firma Nordic Romar. Îmi pare rău că nu mai am primul contract de credit. Pentru primul credit am girat cu un televizor alb-negru, un frigider de 240 de litri, cu uşa de stejar de la apartamentul finului, biblioteca Topliţa, bucătăria Rarău şi ce mai aveam prin casă. Acum e de râs”.

“Tot profitul l-am reinvestit”

Perioada de boom economic l-a prins pe Gheorghi Rotaru cu o afacere stabilă. Avea mai multe magazine în judeţele Botoşani şi Suceava în care comercializa electronice, electrocasnice şi mobilă. A avut zile în care făcea vânzări de peste un miliard de lei vechi iar acum recunoaşte că a fost unul dintre profitorii perioadei de boom economic. A avut inspiraţia de a reinvesti profitul uriaş realizat în 2007-2008, în producţia de mobilă şi a devenit unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţă.

„În 2007-2008 a fost un boom economic. După un boom economic în care se produce mult, urmează inevitabil o perioadă de recesiune, de scădere economică. S-a vândut orice tâmpenie, rată cu buletinul. Cumperi şi nu plăteşti câteva luni. Era o concurenţă acerbă între creditori, între bănci, între IFN-uri. Eu mă număr printre profitorii boom-ului economic. Dacă nu vindeam eu, vindeau alţii. Am fost pe fază. Am prins trenul şi m-am urcat în el. Ce am făcut eu, nu a făcut multă lume. Tot profitul obţinut în perioada de boom economic l-am reinvestit şi din cauza asta am trecut foarte uşor prin criză. Am 10.000 de metri pătraţi de hale construite de la zero. Am construit fabrică de mobilă. În august 2008 a cumpărat 60% din fosta fabrică de mobilă unde am 14.000 de metri pătraţi suprafaţă construită”a afirmat omul de afaceri.

Gheorghi Rotaru a creat un business cu peste 200 de salariați și cu o cifră de afaceri care a ajuns la un moment dat la 10 milioane de euro. S-a implicat și în fotbal. A înființat clubul Inter Dorohoi cu care a ajuns până în Liga a III-a dar a fost nevoit să renunțe din cauza unor divergențe cu reprezentanții Primăriei Dorohoi. Gheorghi Rotaru s-a stins din viață ieri dimineață la Spitalul Dorohoi. Trupul neînsuflețit este depus la Biserica Sf. Ilie din Dealu Mare, biserica fiind construită chiar de omul de afaceri Gheorghi Rotaru.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad