Connect with us

Cultura

„Romanţa anonimă”, un roman scris la doar 14 ani

Published

on

Câteva sute de participanţi la o lansare de carte e un lucru din ce în ce mai rar în România şi cu siguranţă de invidiat de către mai toţi scriitorii adulţi din aceste vremuri. A reuşit performanţa aceasta o copilă de 14 ani din Botoşani care şi-a lansat vineri seară primul său roman.

Evenimentul a avut loc în Sala „Mihai Eminescu” a hotelului „Rapsodia”, unde au sosit să o asculte pe Marieva A. Demetrescu şi să-i cumpere cartea peste 300 de botoşăneni. De ascultat au ascultat-o pentru că, la vârsta sa fragedă, Maria Alexia Roşu, pe numele ei din spatele cărţilor, este un copil multitalentat. Are o voce caldă, profundă şi puternică, fiind acompaniată în seara lansării de profesorul Ioana Popovici, prietena căreia i-a deducat şi romanul lansat. „Romanţa anonimă” este cea de a II-a carte semnată de Marieva A. Demetrescu, văzând lumina tiparului la grupul editorial ePublichers, cu o copertă semnată de Naomi Orman şi o ilustraţie a copertei aparţinând lui Matei Alistari.

Centrată pe viaţa unui artist, cartea se defăşoară într-o serie de ţări europene,  surprinzând trăiri sufleteşti, pasiuni şi frământări pe care Maria le descrie cu o mare sensibilitate şi pricepere scriitoricească, deşi nu sunt desprinse din propria sa experienţă. Provenind dintr-o familie cu mai multe generaţii de intelectuali, Maria Alexia Roşu a citit mult şi a trăit în preajma teatrului botoşănean, ajungând să se joace de-a arta cu priceperea unui artist experimentat. „În lumea noastră artistul este în primul rând un om curajos. Să-ţi asumi o artă iluzorie în această lume este mai presus de toate un risc.”, „Aş vrea să mulţumesc acestui mister numit muză, care transformă atât de simplu un om într-o entitate. Fiindcă muza este partea care completează după un principiu universal viaţa unui artist.”, sunt câteva dintre cuvintele adresate de autoare în seara lansării.

La eveniment Marieva i-a avut lângă ea şi pe Oana Tăbultoc, Teodor Humă, Nicol Lăzăruc, actorul Florin Aioniţoaei, pentru a încânta publicul, pe Gina Micloş, directorul executiv al Editurii Coresi, jurnalistul Ioana Matfeev, dar şi pe profesorul şi omul de cultură Gheorghe Median, pentru prezentarea cărţii şi a autoarei.

La finalul unei seri ce a împletit frumuseţea mai multor arte, cei 300 de participanţi de toate vârstele au aşteptat cu răbdare un autograf al elevei dintr-a VIII -a a Şcolii Gimnaziale „Grigore Antipa”. „Abia bătând la porţile adolescenţei”, aşa cum s-a exprimat Gheorghe Median, artista a pornit deja pe drumul dificil al creatorului de cultură, călcând pe urmele marilor botoşăneni şi având toate atuurile pentru a-şi croi un drum aparte.

Distribuie pe:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )