Connect with us

Administratie

BOMBĂ. Primăria și CL Dorohoi vând centrul municipiului unei firme private. Afacere făcută în 24 de ore / UPDATE

Published

on

Consiliul Local Dorohoi a aprobat vânzarea terenului pe care ar fi trebuit să se construiască Centrul Cultural George Enescu, unei firme private. În schimbul fundației centrului cultural și a 5000 de mp, Primăria Dorohoi va primi fostul sediu Delta Con și aproximativ 174.000 euro.

Pe data de 7 noiembrie, la ora 15.00, a fost convocată o ședință de îndată a Consiliului Local Dorohoi, cu patru puncte pe ordinea de zi. Primul proiect a fost „renunțarea la obiectivul de investiții Centrul Cultural George Enescu precum și scoaterea din domeniul public și introducerea în domeniul privat a terenului + construcție”. Proiectul numărul patru a fost „aprobarea efectuării unui schimb imobiliar între municipiul Dorohoi și SC RAM SRL”.

O nouă încercare de a vinde centrul Dorohoiului

Înainte de 1990 s-a început în zona zero a municipiului Dorohoi, construcția Centrului Cultural George Enescu pe o suprafață de 7100 de metri pătrați. Lucrările s-au oprit prin 1992 iar de atunci nu s-a mai făcut nimic. Au fost câteva tentative de a ceda terenul și fundația construită unei companii care urma să realizeze un centru comercial. Nu s-au concretizat deoarece a existat opoziție atât din partea unor consilieri locali cât și din partea mai multor cetățeni și agenți economici. Fără a face prea mult tam-tam, executivul primăriei a decis între timp să cedeze construcția și 5000 din cei 7100 de metri pătrați, unui agent economic care vrea să construiască un hotel.

Pentru a putea fi cedat terenul și construcția începută, era nevoie de o hotărâre de Consiliu Local privind renunțarea la centrul cultural, scoaterea lui din domeniul public și trecerea în domeniul privat. S-a convocat o ședință de Consiliu Local de îndată în care a fost supus la vot proiectul de hotărâre privind „aprobarea renunțării la obiectivul de investiții Centrul Cultural George Enescu, precum și scoaterea din domeniul public și introducerea în domeniul privat al municipiului Dorohoi a imobilului teren plus construcție (fundație) situat în Dorohoi/PC 2241/1”. La baza acestei hotărâri a stat un studiu de oportunitate aprobat prin hotărârea de Consiliu Local 180 din 29.12.2016.

Proiectul a fost votat cu 18 voturi pentru și niciunul împotrivă.

Era primul pas care trebuia făcut pentru a putea fi cedat centrul municipiului Dorohoi.

 

Schimb de terenuri cu mari semne de întrebare

Tot în aceeași ședință de Consiliu Local, la punctul patru, a fost proiectul privind „aprobarea efectuării unui schimb imobiliar între Municipiul Dorohoi și SC RAM SRL”. Acest proiect avea legătură cu proiectul aprobat la punctul 1.

În data de 6 noiembrie 2018, SC RAM SRL, firmă administrată de Radu Tudose, a depus o cerere la Primăria Dorohoi prin care își arată intenția fermă de a achiziționa suprafața de 5000 mp, în zona centrală a municipiului Dorohoi (Pietonal Grigore Ghica – fundație și teren) în scopul construirii unui complex turistic, compus din hotel, restaurant, spa, parcare și alte utilități. Reprezentanții primăriei au convocat imediat o ședință de Consiliu Local pentru data de 7 noiembrie 2018 și au supus spre aprobare efectuarea  unui schimb imobiliar între Municipiul Dorohoi și SC RAM SRL.

Mai exact, SC RAM SRL predă municipiului Dorohoi un imobil aflat pe strada Grigore Ghica nr 37, evaluat la 1.487.000 lei, iar Radu Tudose, administratorul SC RAM SRL, primește de la municipiul Dorohoi imobilul format din suprafața de 5000 mp teren pe care se află fundația Centrului Cultural George Enescu, cu o valoare de 2.298.293 lei. Diferența de preț stabilită prin rapoartele de evaluare, de 811.293 lei precum și cheltuielile notariale, urmând a fi suportate de Radu Tudose.

În raportul de specialitate se precizează: „Prin achiziționarea acestui amplasament, solicitantul dorește să investească în construirea unui hotel de categoria 4 stele, care să cuprindă un restaurant, o parcare și alte utilități. Totodată, prin cererea sus menționată se arată că aprobarea unui proiect de hotărâre în acest sens ar trebui să aibă loc în regim de urgență deoarece se intenționează depunerea în termen a documentației necesare obținerii unei finanțări cu fonduri europene”.

Proiectul a fost aprobat cu 18 voturi pentru și niciunul împotrivă.

 

 

 

De ce ședință de îndată?

Potrivit legii 215/2001, art 39 (4): În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului sau în alte situaţii stabilite de regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local, convocarea consiliului local se poate face de îndată. În această situație, oare care era urgența?

Au venit cu justificarea că agentul economic trebuie să depună un proiect pentru obținerea de fonduri europene dar sesiunea de depunere a proiectelor europene nu durează o zi.

De asemenea, în legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, la art. 7 (3) se precizează: „Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile alin. (1), cu cel putin 30 de zile lucratoare inainte de supunerea spre avizare de catre autoritatile publice. anuntul va cuprinde: data afisarii, o nota de fundamentre, o expunere de motive, un referat de aprobare privind necesitatea adoptarii actului normativ propus, un studiu de impact si/sau de fezabilitate, dupa caz, textul complet al proiectului actului respectiv, precum si termenul-limita, locul si modalitatea in care cei interesati pot trimite in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind actul normativ”.

În plus, la art 7 (3) se menționează: „Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ cu relevanta asupra mediului de afaceri se transmite de catre initiator asociatiilor de afaceri si altor asociatii legal constituite, pe domenii specifice de activitate, in termenul prevazut la alin. (2)”.

„Sunt în trafic, nu pot vorbi”

L-am contactat telefonic pe Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, pentru a obține un punct de vedere. Când a aflat despre ce e vorba, a spus că este în trafic și nu poate vorbi: „Sunt în trafic. Nu pot vorbi. Vă rog să reveniți mâine sau luni”.

Această tranzacție aprobată de Consiliul Local Dorohoi stârnește mari semne de întrebare. De ce atâta grabă? De ce nu s-a pus în dezbatere publică proiectul privind schimbul dintre Municipiul Dorohoi și SC RAM SRL? S-au respectat toți pașii legali pentru cedarea unui teren aflat în proprietatea primăriei? Ce nevoie are Primăria Dorohoi de acea clădire rămasă de mulți ani în paragină? Oare nu este supraevaluată clădirea pe care SC RAM SRL o cedează municipiului Dorohoi? De ce nu a realizat Primăria Dorohoi un proiect pe cei 7100 mp de teren?  Oare nu erau și alți agenți economici interesați de cei 7100 mp de teren?

Sunt întrebări la care așteptăm răspuns de la Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi și de la consilierii locali care au aprobat cele două hotărâri.

Hotărârea de Consiliu Local va ajunge la Prefectura Botoșani și rămâne de văzut dacă va primi viza de legalitate sau va fi atacată.

UPDATE. În această dimineață am încercat din nou să obținem un punct de vedere cu privire la acest subiect, de la primarul municipiului Dorohoi. Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, ne-a spus că discuțiile cu reprezentantul firmei RAM SRL au fost purtate de mai mult timp și consideră că este o afacere bună pentru primărie.

“Au fost discuții înainte, s-au făcut evaluări. Ședința de îndată a fost convocată deoarece agentul economic avea un termen scurt de depunere a proiectului european. Au votat toți consilierii locali acest proiect. Nu este nimic în neregulă. Până la semnarea contractului mai trebuie aprobat PUZ-ul în Consiliul Local. Eu sper sa obțină finanțarea și să construiască complexul hotelier pentru că Dorohoiului are nevoie de spații de cazare”, ne-a transmis Dorin Alexandrescu care a mai precizat că imobilul care va intra în proprietatea municipalității este prima școală din Dorohoi.

 

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad