Connect with us

Administratie

S-au bucurat de proiectele PNDL iar acum sunt luați la întrebări de Curtea de Conturi

Published

on

Majoritatea primăriilor din județul Botoșani au accesat fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală pentru tot felul de investiții, de la apă, drumuri și până la cămine culturale ori iluminat public.

Primarii s-au bucurat când au semnat contractele de finanțare pentru că era singura posibilitate de a realiza ceva vizibil în comunitățile lor. Între timp, reprezentanții Curții de Conturi au început să-i ia la întrebări pe primari cu privire la oportunitatea investițiilor, criteriile de performanță și alte aspecte care până acum nu au fost analizate de către autoritățile statului.

Mai multe primării din județul Botoșani au primit câteva chestionare la care primarii vor trebui să răspundă și să anexeze documentele pe care le dețin.

„Am primit de la Curtea de Conturi un material foarte amplu în care ni se solicită niște criterii de performanță ale Programului Național de Dezvoltare Locală. Un chestionar foarte complet în care se invocă de la analiza cost-beneficiu și până la gradul de satisfacție a cetățeanului. Cel puțin vreo 20 au primit deja adrese să se conformeze într-un termen foarte scurt. Sunt documente pe care trebuie să le prezentăm.

În foarte multe cazuri nu sunt respectate normativele și nu sunt posibil de respectat. Nu din vina primarilor ci din cauza legislației. Acum stabilesc dimensiunile dezastrului. Nu o să ne ia nimeni școala sau asfaltul pus. Sunt trei chestionare legate de asfalt, de școli și de obiective generale. Toate întrebările vin punctual și sunt foarte bine documentate. La drum, ne spune: ați corelat cu nevoile bicicliștilor și persoanelor cu handicap concepția acelui drum? Aveți indicatoarele și marcajele rutiere puse împreună cu poliția? Act dorim. Este un protocol, se face trimitere la siguranța rutieră. Sunt o mulțime de întrebări.

În capul nostru se sparg toate și vom răspunde. După ce ai sărbătorit finalizarea unei investiții, o să fii nevoit să prezinți acea autorizație sanitar-veterinară și acea autorizație de siguranță la foc. Sunt două documente greu de obținut. Toată lumea face poze cu semnătura pe contracte. Este o mare păcăleală. Nu este un succes. A lua apă din surse de adâncime implică altceva.

Câți din colegii mei, sfătuiți de tehnocrații aceștia, au făcut studiile hidrologice necesare. Mulți obțin finanțarea, nu au făcut analizele fizico-chimice, nu au făcut acest studiu hidrologic. Deși eu am făcut toți pașii, încă am emoții că voi reuși să duc proiectul la bun sfârșit. Facem investiția și batem la ușa Nova Apaserv să ne ia la operator. O să vedeți că toți sunt refuzați. Nu își asumă pentru că nu sunt condițiile de potabilitate, de debit, nu au niciun studiu la bază. Mi-au trebuit vreo șapte ani, să mă duc din ușă în ușă și să înțeleg ce e cu apă”, a precizat Dumitru Chelariu, președintele Asociației Comunelor din România, Filiala Botoșani.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad