Connect with us

Administratie

Orașul în care oamenii regretă că nu mai sunt țărani și în care contrastele sunt la tot pasul. De la căruță la X6 și de la clădiri moderne la case care se dărâmă

Published

on

Orașul Ștefănești este poarta de intrare în Europa dinspre Republica Moldova. Este la 5 kilometri de Vama Stânca, la mai puțin de 50 de kilometri de municipiul Botoșani și la aproximativ 85 de kilometri de Iași.

Oraș european este doar în acte. În realitatea a rămas o comună așa cum era până în 2004 când locuitorii au votat la referendum să se transforme în oraș. Acum regretă. Atât locuitorii cât și autoritățile locale. Oamenii spun că trecerea de la comună la oraș nu le-a adus decât impozite și taxe mai mari.

Autoritățile locale susțin că au avut de pierdut în ceea ce privește atragerea de fonduri europene. Fiind un oraș cu puțin peste 5000 de locuitori, nu prea a avut acces la banii europeni. Au stat la mila guvernelor care au împărțit banii mai mult pe criterii politice. Foarte adevărat este că până în 2016 nici autoritățile locale nu prea s-au obosit să facă proiecte și să dezvolte zona. În ultimii doi ani, lucrurile au început să se mai schimbe, s-au făcut mici proiecte de infrastructură, proiecte sociale, dar Ștefănești mai are mult până va ajunge oraș.

Inclusiv viceprimarul Toader Rotari recunoaște că Ștefănești seamănă mai mult a comună decât a oraș.

„Odată cu obținerea statutului de oraș s-au pierdut niște oportunități. Erau niște proiecte valabile pentru comune. Noi încercăm pe cât posibil să facem cât mai multe proiecte. E mai dificil. Ne-am dori să fie ca la oraș dar din păcate, mai mult ca la țară se trăiește. Încercăm să facem un proiect pentru canalizare. Acum există doar la nivelul blocurilor. S-au pierdut niște oportunități. Au fost niște încercări ale unor basarabeni de a deschide o fabrică în Ștefănești. Încă nu e destul de exploatată zona lacului Stânca-Costești. S-ar putea dezvolta mai mult din punct de vedere turistic. Forță de muncă încă este chiar dacă unii au plecat prin străinătate”, ne-a spus Toader Rotari, viceprimarul orașului Ștefănești.

În centrul orașului sunt câteva blocuri care seamănă cu ghetourile din Parcul Tineretului. Oamenii au sobe iar rețeaua de apă și canalizare este într-un stadiu avansat de degradare. În apropierea primăriei, o ceată de tineri, numai buni de muncă, stau și mănâncă semințe. Doi bărbați stau pe iarbă și joacă un joc cu cărți. Când văd camera de filmat, se simt deranjați. Apoi, încep să se plângă că primăria nu face, că nu au condiții dar încep să facă glume pe seama poștasului care trecea cu bicicleta prin zonă și a celor de la Antifraudă veniți în control prin Ștefănești.

Mergem prin orașul Ștefănești. În zona primăriei, sunt câteva străzi asfaltate dar spre periferii vedem ulițele cu piatră și pline de praf. Oamenii sunt deranjați și nu prea de condiții. Par să se fi obișnuit. O femeie era mai deranjată de faptul că primăria nu a făcut zilele orașului.

„Suntem cu cotele și cu impozitele mărite. În rest, nu ne-o făcut nici măcar ziua orașului. Și dreptul ăsta ni l-a luat. N-avem și noi ce trebuie la oraș, suntem numai cu impozitele. Dacă nu le plătim, ne trimite repede acasă. Nu s-a schimbat nimic de când a devenit oraș. Numai a făcut domnul primar drumurile astea, de când a venit”, ne spune o femeie care locuiește la o casă din zona centrală a Ștefăneștiului.

O altă femeie care locuiește în mahala, ne spune că centrul orașului arată destul de bine și este optimistă că se vor rezolva și problemele locale. Ea pare mai preocupată de ce se întâmplă la București și de conflictul dintre Iohannis și Dragnea.

„Dacă ar să facă ceva, o să arate a oraș. Târgul tot e frumușăl, nu e chiar la țară. E bun și așa. Sănătate să fie și pace și liniște între partide și domnul președinte. Domnul președinte să mai lese de la dânsul că văd că…”, spune o altă femeie.

Centrul orașului Ștefănești este o zonă a contrastelor. Vezi căruțe și Audi Q7 ori BMW X5 și X6, vezi un sediu modern al primăriei și alături niște clădiri care stau să se dărâme, vezi un drum asfaltat și alături o stradă pietruită și plină de praf, vezi niște flăcăi care stau și monitorizează fiecare mișcare, sunt atenți la cine vine în zonă și dacă e vreo mașină „suspectă” de pe la județ. Mulți dintre ei sunt beneficiari ai ajutorului social și sunt în conflict cu primarul care i-a pus să presteze orele de muncă în folosul comunității. Unii le-au prestat, alții și-au trimis nevestele la muncă iar alții au rămas fără „social” dar se descurcă ei.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad