Connect with us

Administratie

Au fost semnate sute de contracte dar numai 2% din bani au ajuns în județul Botoșani

Published

on

Județul Botoșani a fost pe primele locuri la nivel național în ceea ce privește numărul de proiecte aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală dar foarte puține dintre aceste proiecte au fost demarate.

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla și președintele Asociației Primarilor din județul Botoșani, spune că din cauza birocrației excesive, doar 2% din bani au intrat până acum în județul Botoșani.

„Sunt semnate 250 de proiecte la nivelul județului Botoșani, cu o valoare de 847 de milioane. Suntem către finalul anului 2018 și gradul de absorbție este de circa 2%. Abia acum o lună sau două am terminat de semnat contractele. Vorbim de o birocrație excesivă. Programele acestea sunt foarte generoase dar făcute cu o logică. La PNDL 1 nu erau permise dotările, extinderile. Cum puteam dezvolta o unitate școlară fără să facem extinderi pentru toalete, centrală termică? Ce înseamnă sala de clasă fără dotări? După circa șase luni s-a reglementat acest lucru”, a spus Dumitru Chelariu care a mai precizat că multe lucrări nu au demarat din cauza standardelor de cost care nu au mai fost actualizate din 2011.

„Am semnat cu toții contractele de finanțare. A fost cel mai accesibil program pe care l-am avut de 14-15 ani de când sunt primar. Îți pui un gând pe o hârtie și urmează să se aprobe. Ulterior ne-am lovit de problema standardelor de cost. Salariile și prețurile materialelor nu mai sunt la nivelul anului 2011, când s-au actualizat ultima dată. Sunt slabi primarii? Sunt slabe firmele? Festivități, contracte semnate, avem o rubrică mândră de colegii mei… Cu atât rămânem”, a mai spus primarul comunei Pomârla.

Proiect blocat de doi ani

În 2016, Primăria comunei Pomârla a obținut finanțarea pentru reabilitarea Liceului Anastasie Bașotă. Au trecut aproximativ doi ani dar lucrările nu au demarat. Nici măcar licitația pentru stabilirea firmei care va executa lucrările nu s-a făcut.

„Este contractat din 2016, am făcut cheltuieli pe studii. Suntem abia la stadiul de proiect tehnic. Trebuie să le mulțumesc celor de la Consiliul Județean pentru că după vreun an mi-au transferat terenul și de acum pot continua proiectul. Proiectul tehnic este aproape gata dar fără situația juridică clarificată, nu puteam merge înainte. Cu mult noroc, acest proiect semnat în 2016 va începe anul viitor. Dacă nu vor fi contestații. Sunt colegi care au scos la licitație de 19 ori două-trei obiective”, a mai spus primarul comunei Pomârla.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad