Connect with us

Interviu

INTERVIU. Cristian Achiței: „Va fi o toamnă extrem de agitată. Dacă ar ieși de la guvernare, mulți ar părăsi partidul”

Published

on

Partidele din România se pregătesc pentru următorii doi ani când vor fi alegeri europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare. Partidele mici încearcă să atragă noi membri și simpatizanți pentru a atinge pragul electoral în timp ce partidele mari se confruntă cu lupte interne pentru putere.

Într-un interviu pentru Botoșani Online, deputatul PNL Cristian Achiței a vorbit despre criza din PSD, despre posibila ieșire de la guvernare a ALDE și despre șansa pe care o au partidele mici la alegerile din 2019 și 2020.

Cum comentați ceea ce se întâmplă acum în PSD?

E clar că în PSD există nemulțumiți vis-a-vis de modul de conducere a partidului de către Liviu Dragnea care a transformat lupta politică într-o luptă a lui personală pentru salvarea din nenumăratele dosare pe care le are. În parlament, toate prioritățile sunt pentru salvarea acestui individ de toate dosarele pe care le are. A fost și acel miting din 10 august la care s-a intervenit brutal, s-a intervenit la comandă politică. De acolo au început foarte multe discuții în interiorul PSD-ului. Nenumăratele schimbări de guverne au dus la supărări în interiorul partidului. În interiorul PSD-ului, bătălia este pentru putere și nu pentru principii sau pentru a face ceva bun în țară.

Se pregătește PSD-ul de ieșirea de la guvernare?

Probabil au și un asemenea scenariu. De la 1 ianuarie urmează președinția Uniunii Europene și nu știu dacă vor ei să cedeze guvernarea acum. Au avut tot timpul astfel de scenarii. Mai apare și chestiunea cu cedarea candidaturii la alegerile prezidențiale. Pare un lucru pe care Dragnea îl face din disperare, pentru a obține acea ordonanță pe amnistie și grațiere. Tăriceanu pare un pic moderat și susține trecerea legilor justiției prin parlament și nu prin ordonanță de urgență. Eu cred că PSD-ul nu va ceda postul de candidat la președinție. Este un partid mare care nu se poate face de râs, să nu aibă candidat.

Îl vedeți pe Dragnea candidat?

Nu știu dacă Dragnea. Nu știu dacă Dragnea va mai fi multă vreme președintele partidului. Va fi o toamnă extrem de agitată. Vom vedea care tabără va câștiga ciolanul.

Riscă PNL-ul o intrare la guvernare înainte de 2020?

PNL își poate asuma intrarea la guvernare doar prin alegeri. Anticipate, la termen. Dar prin alegeri. Dacă vedem cum este constituit parlamentul acum, este extrem de dificil să faci o majoritate și să construiești un guvern cât de cât coerent.

Pro România și celelalte partide mici vor rupe din voturile PSD și PNL?

Cred că aceste partide mai mici pot aduce la vot anumiți oameni care nu au mers până acum la vot. Dacă luăm în calcul Pro România, probabil vor lua niște voturi de la oameni nemulțumiți din PSD. Victor Ponta a fost candidat la președinție, prim-ministru, cazul Colectiva va rămâne permanent în mintea oamenilor. Nu știu dacă Pro România va reuși să ajungă la 5%. PSD-ul are un electorat dur, captiv și care nu se mută dintr-un loc în altul. Pe partea dreapta, Cioloș, USR sau PMP pot avea propriul lor electorat. Cel mai bine vom vedea la alegerile europarlamentare unde este un vot politic. Urmează doi ani cu patru rânduri de alegeri și va fi o perioadă extrem de agitată pentru toate partidele.

Dacă Ponta rupe din PSD, Tăriceanu va rupe din PNL?
ALDE este un partid de lider. Dacă Tăriceanu nu ar mai fi la ALDE, acest partid nu ar mai exista. Sunt mulți oameni care susțin acest partid doar pentru că sunt la guvernare. Dacă mâine ALDE ar ieși de la guvernare, mulți ar părăsi partidul. Au un scor la limita pragului electoral, un tip de partid balama. Eu cred că ALDE va ieși de la guvernare. Dacă Tăriceanu vrea să participe la alegerile prezidențiale iar PSD nu îi va da locul de candidat în alianță, e foarte posibilă o ieșire de la guvernare.

Cum se prezintă PNL-ul la momentul acesta? Mai există tabere?

Eu sunt membru de drept al Biroului Permanent Național. Am pierdut anul trecut alegerile la 30 de voturi. Încerc să-mi fac treburile pe care le primesc de la Biroul Permanent Județean. Nu sunt eu cel mai în măsură să fac o analiză dacă unii trag într-o direcție sau alta. Singura direcție trebuie să fie cea a Partidului Național Liberal, nu a unui individ sau a altui individ. Pot fi discuții și idei diferite. Eu respect votul oamenilor din PNL Botoșani care au dat un vot de încredere pentru un Birou Permanent Județean și sper să fie bine.

Partea a doua a interviului o vom publica mâine. Deputatul Cristian Achiței vorbește despre ceea ce se întâmplă în județul Botoșani, despre modul cum se alocă banii și despre problemele cu care se confruntă autoritățile locale.

 

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad