Connect with us

Cultura

REPORTAJ. La Cernăuţi, „Eternul Dor” a vibrat româneşte FOTO

Published

on

Ziua de duminică 17 iunie 2018 a fost un alt reper important în consolidarea relaţiilor culturale dintre românii aflaţi în Regiunea Cernăuţi şi cei din România, respectiv judeţele Botoşani şi Suceava. La invitaţia bunului prieten Nicolae Şapcă, redactorul şef al publicaţiei Monitorul de Hliboca, am onorat chemarea de a participa la lansarea volumului de reportaje „Eternul Dor”.

Iar pentru a onora cum se cuvine frumosul eveniment am întregit delegaţia botoşăneană, fiind însoţit de alţi doi prieteni ai jurnalistului hlibocean, respectiv profesorul Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani şi Traian Apetrei, directorul teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani.

Despre ce s-a petrecut în ploioasa zi de 17 iunie, ziarista Diana Toma de la „Zorile Bucovinei” avea să consemneze în reportajul „Eternul Dor în vibraţie românească”: „Cu sala arhiplină de prieteni din ţinut şi Patria Mamă, colegi de breaslă, scriitori şi oameni de cultură, Nicolae Şapcă, publicistul, poetul  şi redactorul-şef al ziarului raional “Monitorul de Hliboca” şi-a lansat, în incinta Societăţii pentru Cultură Românească ” Mihai Eminescu” din Cernăuți, volumul de publicistică “Eternul dor”, prezentat în cadrul zilelor comemorării simbolului culturii româneşti – Mihai Eminescu.

Adresând un mesaj de felicitare autorului, cu ocazia lansării volumului,  dl ministru consilier Ionel Ivan, adjunct al Consulului General al României la Cernăuţi, înnobilând manifestarea cu prezenţa sa, a menţionat:

„S-a împlinit dorinţa dlui. Nicolae Şapcă de a-şi publica „Eternul dor” chiar în perioada în care încheiem Zilele Eminesciene. Eminescu rămâne viu în inimile noastre, este un mit al neamului românesc. Dle redactor-şef, publicist şi scriitor, vă mulţumim în numele Consulatului General al României la Cernăuţi pentru acest dar, oferit de Zilele Eminesciene. Vă felicităm şi vă dorim în continuare, în numele meu personal şi a dnei. Consul General Eleonora Moldovan, multă putere de muncă, să editaţi cel puţin încă o masă de cărţi. Sperăm că ploaia de astăzi va fi aducătoarea de belşug”. Cartea include în sine articole de presă scrise de Nicolae Şapcă de-a lungul anilor, de la diverse manifestări ale românilor din regiunea Cernăuţi şi Ţară, dedicate limbii materne, portului românesc popular, tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti,  instalării bustului lui Eminescu la Hliboca (decapitat), într-un cuvânt, valorilor noastre naţionale. Vasile Bâcu, preşedintele  Societăţii pentru Cultură Românească ” Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, prezentând “Eternul dor” , a subliniat faptul că „Nicolae Şapcă a editat  zeci de cărţi şi nu a mai avut timp pentru propriile creaţii. Astfel e şi cu poezia şi cu publicistica.

Dacă am încerca  să evaluăm proporţiile creaţiei lui, cred că pe o masă n-ar încăpea colecţiile de ani de zile ale unui ziar, în fiecare număr al căruia îţi laşi cel puţin 100 de rânduri.  Anume în aceste colecţii de ziare găsim munca ziaristului.”

„Dând dovadă de o puternică coloană vertebrală, aşezată pe un patriotism de român autentic, dar mai ales de o solidă teorie a argumentării, jurnalistul Nicolae Şapcă îşi expune dur, dar obiectiv, opinia despre noua şi controversata Lege a educaţiei din Ucraina”, astfel îl caracterizează pe autor Gabriel Balaşa, publicist la „Informatorul Moldovei”, Botoşani, în prefaţa volumului „Eternul dor”, care l-a încurajat pe Nicolae Şapcă să scrie această carte ce în viitor va avea o valoare istorică  pentru cultura generaţiilor de români din nordul Bucovinei şi din Patria Mamă, specificând: „Ca orice ziarist, Nicolae Şapcă este şi un drumeţ al călătoriilor fără sfârşit în urma cărora a ticluit reportaje bine documentate…Neobosit, mereu dornic să descopere noi elemente ale românismului, îl găsim pe iordăneştean (e originar din comuna Iordăneşti, Hliboca) ba admirând cu nesaţ ouăle încondeiate din Ciocăneştii Sucevei, ori la Vatra Dornei, ba la Dorohoi, sau la Piatra Neamţ şi în multe alte locuri pe care cititorii acestei cărţi le vor descoperi singuri”.

Prezent la eveniment, Dănuţ Huţu, director la  Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani, i-a înmânat dlui Nicolae Şapcă o diplomă de excelenţă şi un cadou simbolic cu prilejul Anului Centenar din partea dlui. Cătălin Flutur, primarul Municipiului Botoşani, diplomă acordată pentru activitatea jurnalistică şi susţinerea românismului în regiunea Cernăuţi. O altă diplomă botoşănean a fost acordată de dl. Dănuţ Huţu  pentru promovarea culturii româneşti în regiunea Cernăuţi, din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Botoşani, sensibilizând:

„Mă bucur să particip la acest eveniment importat pentru dl Şapcă şi comunitatea românească de aici. În paginile cărţii mă regăsesc şi eu la un eveniment important pentru comunitatea din Hliboca, în 2015, atunci când s-a readus la locul unde trebuia să fie capul decapitat de la bustul lui Mihai Eminescu. E o întreagă poveste, pe care o cunosc în amănunte”. Cuvinte de laudatio i-au adresat autorului oameni de cultură, scriitori, consăteni.

La rândul său, Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, referindu-se la munca actuală grea de jurnalist, a accentuat că aceste resorturi intime  fac lupta eternă pentru a simţi dorul, pentru a simţi viaţa în vibraţie românească”.

În ceea ce mă priveşte am avut privilegiul şi onoarea de a scrie prefaţa cărţii „Eternul Dor”. Drept pentru care, sub titlul „Cine n-are Şapcă, să-şi cumpere…”, am scris, printre altele:  „…Atent la amănunte ce pot părea plictisitoare, jurnalistul Nicolae Şapcă accentuează stări de fapt şi trăiri emoţionante cu scopul aducerii aminte şi conservării acestora în memoria colectivă.

Dând dovadă de o puternică coloană vertebrală, aşezată pe un patriotism de român autentic, dar mai ales de o solidă teorie a argumentării, jurnalistul Nicolae Şapcă îşi expune dur, dar obiectiv, opinia despre noua şi controversata Lege a Educaţiei din Ucraina domnului  Olexandr Bankov, Ambasadorul Ucrainei în România: „…Eu tot pe timpul URSS-ului am absolvit școala în limba maternă. Apoi Facultatea de Filologie a Universității din Cer­năuți (specialitatea limba si literatura română, adică limba mea maternă).

Fără nici o oră de limbă ucraineană în viață! Ea nu mi-a fost impusă. Mi s-a impus limba rusă. Dar dacă am vrut să fac ziaristică în Ucraina, Domnule Ambasador, am pus mâna pe carte și singur am învățat limba ucraineană! Vedeți, nu ne-a impus nimeni, nici mie muritorul de rând, nici Exce­lenței Voastre limba ucraineană sau română. Dar școala și studiile ni le-am făcut fiecare în limba sa maternă. Și dacă am dorit, am învățat și am obținut. Calea spre succes este așternută doar prin limba maternă.

Atunci, ca diplomat de carieră, de ce atât de ieftin sus­țineți acest articol 7, discriminatoriu, din Legea Educației în Ucraina, care le va impune copiilor români învățământul în limba ucraineană? A spus cineva vreodată că ei nu trebuie să învețe în școală limba de stat și s-o cunoască în regim normal?” Ca orice ziarist, Nicolae Şapcă este şi un drumeţ al călătoriilor fără sfârşit în urma cărora a ticluit reportaje bine documentate, cum spuneam spre luare aminte.

Neobosit, mereu dornic să descopere noi elemente ale românismului, îl găsim pe hlibocean ba admirând cu nesaţ ouăle încondeiate din Ciocăneştii Sucevei, ori la Vatra Dornei, ba la Dorohoi, sau la Piatra Neamţ şi în multe alte locuri pe care cititorii acestei cărţi le vor descoperi singuri. Şi mai are Nicolae Şapcă o obsesie pur românească, dorul nestins de Eminescu. Dovada? Tenacitatea şi sârguinţa cu care l-a aşezat, în ciuda greutăţilor!, pe Luceafărul Poeziei Româneşti fix în mijlocul Hlibocii.

Dar gata cu elogiile, că bate la ochi…, sau cum spune o veche zicere românească, „Vorba lungă, sărăcia omului”. Drept pentru care dragi cititori, reiterez mesajul de la început, … cine n-are Şapcă, să-şi cumpere”. (Gabriel BALAŞA)

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad