Connect with us

AGRICULTURA

Rapița, cultura cu potențial european pentru fermierii români

Published

on

Fermierii botoșăneni se reorientează în ceea ce privește culturile agricole. Nu se mai bazează doar pe porumb, grâu și floarea soarelui ci au început să cultive, pe suprafețe din ce în ce mai mari, rapiță.

În nordul județului Botoșani, compania Nicvitib, condusă de Tiberiu Nichiteanu, lucrează aproximativ 1300 de hectare de teren. 20% din această suprafață este cultivată cu rapiță iar fermierul botoșănean ne precizează că rapița este o plantă care se pretează în această zonă deoarece este rezistentă în perioadele secetoase. Astfel, un factor important care influențează succesul recoltei este utilizarea unor semințe de rapiță cu toleranță ridicată la secetă.

„Rapița se pretează în zona noastră mai ales că este și una dintre cele mai profitabile culturi. Eu cultiv rapiță pe aproximativ 20% din suprafața de 1300 de hectare pe care o lucrez. În plus, rapița are un preț destul bun. Cel mai mare avantaj este că rapița rezistă în perioada de secetă iar noi ne confruntăm aproape în fiecare an cu secetă”, ne-a spus Tiberiu Nichiteanu.

La nivelul județului Botoșani, suprafața cultivată cu rapiță este mică în comparație cu porumb, grâu, soia sau floarea soarelui. În acest an, din cele 300.000 de hectare de teren arabil, doar 6000 sunt cultivate cu rapiță. „În județul Botoșani, cea mai mare suprafață cultivată este cu porumb. Sunt peste 100.000 de hectare de porumb. Rapița nu este la îndemâna oricărui producător agricol, trebuie o tehnologie mai avansată. Cu toate acestea, în județul Botoșani sunt  peste 6000 de hectare cu rapiță”, ne-a spus Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole Botoșani.

Din semințele de rapiță se obține ulei care este folosit în alimentație dar și în industrie pentru fabricarea de biocombustibil (biodisel). Rapiţa este cea mai convenabilă plantă pentru producerea de biodiesel, deoarece seminţele de rapiţă au un conţinut ridicat  de ulei de 40- 45%, biodiselul obţinut din rapiţă poate fi folosit ca atare sau în amestec cu motorina. Și nu în ultimul rând, planta verde este un nutreț valoros, în perioada de înflorire având și importanță meliferă.

La nivel național ponderea câmpurilor cultivate cu rapiță a crescut cu aproape 50% în ultimii ani, dat fiind că fermierii pot ajunge la un profit de 1000 de euro pe hectar, în funcție de costuri și investiții. În 2017, fermierii români au vândut rapița cu un preț de 1.650 RON/tonă. În același an, în sudul țării s-au obținut producții record de 6 tone la hectar, folosind DK Exstrom, hibrid etalon pentru portofoliul de semințe DEKALB.

În sezonul 2017/2018, creșterea în volum a recoltei de rapiță din România trimite agricultura noastră în imediata apropiere a celor mai mari producători de rapiță din Uniunea Europeană: Germania, Franța și Polonia.

Distribuie pe:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad