Connect with us

Social

Cinci botoșăneni cu vârsta de 100 de ani, sărbătoriți de reprezentanții MAI

Published

on

În contextul sărbătoririi în anul 2018 a Centenarului Marii Uniri, Ministerul Afacerilor Interne a lansat la nivel naţional campania ,,O viaţă cât un centenar’’, menită a-i sărbători pe românii care au împlinit sau urmează să împlinească anul acesta venerabila vârstă de 100 de ani.

În perioada 12-14 iunie a.c., cinci botoşăneni, de-o vârstă cu România Mare, au primit vizita prefectului judeţului, Dan Şlincu, însoţit de domnul comisar şef Şerbănoiu Viorel, împuternicit Inspector Şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani şi reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi ,,General de Brigadă Tudor Luchian’’ Botoşani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Nicolae Iorga’’ Botoşani, Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani.

Cei cinci botoşăneni care au ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani au primit o scrisoare de felicitare semnată de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, precum şi un tricolor şi o insignă cu inscripţia ,,România 100’’.

De asemenea, Prefectul Judeţului şi reprezentanţii structurilor M.A.I. le-au dăruit centenarilor mici cadouri simbolice pentru a marca un veac de viaţă şi istorie.

Prima oprire a fost în satul Hilişeu Crişan, comuna Hilişeu-Horia, unde casa botoşăneanului Sufaru Lazăr s-a umplut de autorităţi. Deşi starea sa de sănătate este fragilă, acesta s-a bucurat de oaspeţi cărora le-a mulţumit cu ochii în lacrimi pentru vizită şi cadouri.

Următoarea oprire a fost în satul Pleşani, comuna Călăraşi, la Dumitru Carvaschi, care în luna septembrie, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului va împlini vârsta de 100 de ani. Îmbrăcat de sărbătoare şi cu medaliile obţinute în război în piept, moş Dumitru, aşa cum i se spune, şi-a aşteptat oaspeţii cu bucurie în suflet şi emoţie în glas.

Cu lacrimi în ochi, botoşăneanul a povestit celor prezenţi momentele grele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar mai ales călătoria de 14 zile cu trenul, până în Munţii Ural, în Rusia, unde a petrecut patru ani grei în lagăr.

A urmat doamna Seserman Aurora, din satul Murguţa, comuna Dobârceni, care, deşi este nevăzătoare, s-a bucurat enorm de vizită, dar mai ales de cadourile primite din partea autorităţilor. A muncit toată viaţa din greu, la câmp şi la casă, mai ales când soţul său a plecat pe front.

Unicul său copil a decedat la o vârstă fragedă, însă doamna Aurora a adoptat o fetiţă care locuieşte şi în prezent cu ea, împreună cu nepoţii şi strănepoţii.

A fost felicitat şi domnul Sacară Petre, din satul Băbiceni, comuna Durneşti care în luna august va marca împlinirea celor 100 de ani de viaţă. Îşi aminteşte şi acum perioada în care a fost luat prizonier în Slovacia, în munţii Tatra, în care putea muri în orice clipă. Însă a scăpat cu viaţă şi sfatul cel mai de preţ pe care îl oferă celor tineri este ,,trăieşte fiecare moment ca şi cum ar fi ultimul’’.

Ultima vizită a fost la casa domnului Balan Vasile care locuieşte în municipiul Botoşani, alături de unul din cei 7 copii ai săi. A fost încorporat în anul 1941 şi a luptat la graniţele României până în 1945. A apreciat dintotdeauna uniforma militară şi poartă un respect imens celor care au ales să reprezinte statul, fie că sunt pompieri, jandarmi sau poliţişti. A mulţumit cu emoţie pentru darurile primite şi pentru atenţia acordată din partea autorităţilor.

Ei sunt cei cinci botoşăneni de-o vârstă cu România Mare în faţa cărora ne înclinăm cu onoare, le mulţumim pentru sacrificiile făcute şi pentru lecţiile de viaţă oferite!

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad