Connect with us

Educatie

O botoșăneancă va reprezenta România la un concurs internațional de limbă latină

Published

on

O elevă de la Laurian face parte din lotul național, în cadrul Concursului Internațional„Certamen Ovidianum Sulmonese”, o olimpiadă a iubitorilor de latină.

Maria Pînzaru (clasa aX-a)a avut de depășit o probă de baraj dificilă, constând în traducerea și comentarea în limba latină a unui fragment ce aparține celebrului poet roman Ovidius. Urmează ca cei 6 copii nominalizați din întreaga țară să reprezinte România la Sulmona, în Italia.

Concursul a avut loc la Constanța, în perioada 25-27 mai, și a ajuns, în acest an, la cea de a XXV-a ediție. Organizatorul principal a fost Inspectoratul Școlar Județean Constanța și au fost admiși 26 de elevi din mai toate județele.Competiția este dedicată elevilor de liceu, fiind axată pe literatura ovidiană și pe interpretarea acesteia.

În loc sămă relaxez, de cele mai multe ori îmi petreceam după-amiaza la școală, cu doamna profesoarăși cu ceilalți elevi și lucram. Nu am avut foarte mult timp la dispoziție, dar a fost suficient.Eram lângă doamna profesoarăcânds-au citit, in ordine crescătoare, cei 6 care vor reprezenta România la Sulmona.După ce au fost anunțațitrei dintre ei, mi-am auzit numele. Am rămasșocată, pentru că nu m-am așteptat niciun moment și am începutsăplâng de fericire împreună cu doamna profesoară. Mă simt specială, deoarece, spre deosebire de alțiadolescenți de vârsta mea, învăț o limbăclasică, ceea ce nu este deloc ușor”, a explicat Maria Pînzaru.

Îndrumătorul Mariei a fost prof.dr. Coca Dorica, coordonatorul Trupei de Teatru Antic „Katharsis” din Botoșani, care a făcut parte nu doar o dată din comisia națională de stabilire a metodologiei olimpiadelor de limbi clasice. Lotul național este reprezentat de botoșăneancă, un elev din București, unul din Satu Mare și alți trei elevi din Bacău.

Pe lângă rezultatul admirabil al elevei, prezența Botoșanilor la Constanța a însemnat și premiul al treilea la Olimpiada Națională „Certamen Ovidianum Ponticum, obținut de Iustina Pavel, și Premiul Special al competiției, câștigat de Marina Buduruță. Ambele sunt elevele Colegiului Laurian, iar cea dintâi a primit și un premiu de fidelitate, proaspăta absolventă participând la acest concurs în fiecare an de liceu.

Distribuie pe:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )