Connect with us

Administratie

Proiecte de peste 30 de milioane lei în orașul Darabani: “Ne bucurăm că am primit finanțări cu valori atât de mari”

Published

on

Primăria orașului Darabani a obținut finanțare pentru trei proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală ll, în valoare de peste 21 de milioane de lei. Cele trei proiecte au fost deja semnate de primarul Liviu Hrimiuc și Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Primăria Darabani a depus cereri de finanțare pentru 11 proiecte. Este vorba de asfaltarea și modernizarea străzilor, extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare, modernizarea stației de tratare a apei, aducțiune și distribuție rețele apă în satul Bajura, modernizarea stației de epurare, extinderea, modernizarea și dotarea liceului Dimitrie Cantemir, a Școlii Leon Dănăilă și a Grădiniței nr. 5; restaurarea monumetului istoric Casa T. Balș.

Trei dintre proiectele depuse de Primăria orașului Darabani în cadrul PNDL ll au fost aprobate și semnate de primarul Liviu Hrimiuc și Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Proiectul care a primit cea mai mare finanțare, 18,2 milioane RON, vizează extinderea, modernizarea și dotarea Liceului Dimitrie Cantemir, urmat de cel destinat Grădiniței nr. 5, în valoare de 2,2 milioane RON. Cel de-al treilea proiect asigură finanțarea pentru construirea Podului Boieresc din cartierul Teioasa, suma alocată fiind 741.000 RON.

“După realizarea investiției de aproape patru milioane de euro, Liceul Dimitrie Cantemir din Darabani va fi unul dintre cele mai moderne licee din zona Moldovei și chiar din România. Pe lângă extindere și modernizare, vor fi bani inclusiv pentru dotare iar eleviii vor avea condiții foarte bune pentru a învăța”, a precizat Liviu Hrimiuc, primarul orașului Darabani.

O parte dintre proiectele depuse și neaprobate pe PNDL II au fost realizate cu fonduri din bugetul local. Este vorba de extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare pe str. Dragoș Vodă, extinderea rețelei de alimentare cu apă pe străzile: Aron Pumnul, 1907, Mărășești, Văii, Școlii, Al. I. Cuza, Iasomiei plus reabilitarea parțială a  sediului primăriei. În ceea ce privește proiectele rămase, se va încerca obținerea finanțării prin programul PNDL lll, în momentul în care acesta va fi lansat.

”Obiectivul a fost dezvoltarea orașului pe cât mai multe paliere și ne bucurăm că am primit finanțări cu valori atât de mari. Din păcate, nu toate proiectele pe care noi le-am considerat prioritare au fost aprobate, dar unele care nu mai suportau amânare, le-am realizat deja din bugetul local, iar pentru celelalte vom căuta alte finanțări. La Darabani, investițiile nu au culoare politică”, a declarat primarul Liviu Hrimiuc care a mai precizat că Primăria Darabani și-a îndreptat atenția și spre obținerea unor finanțări europene. A reușit să obțină finanțarea pentru modernizarea sistemului de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu unele tip LED, economice și acționate prin telegestiune. Proiectul va fi finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român cu 847.132 CHF. În cadrul aceluiași program a mai fost depus un proiect  care vizează realizarea unui parc fotovoltaic în orașul Darabani. Proiectul a fost declarat eligibil dar se află pe lista de așteptare pentru finanțare.

„Se va realiza o revitalizare a orașului, prin transformarea unor suprafețe neutilizate și degradate în spații destinate activităților în aer liber, fondurile obținute fiind de 5 milioane RON, iar cofinanțarea din bugetul local este de 105.000 RON. Un alt obiectiv de investiții îl reprezintă îmbunătățirea infrastructurii sociale a parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena Darabani, prin care se urmărește amenajarea unui centru de zi pentru copii, în care vor avea loc activități extrașcolare și unde cei mici vor putea servi gratuit o masă caldă. Valoarea nerambursabilă a acestui proiect, realizat în strânsă legătură cu Protopopiatul Darabani, este de 161.900 euro”, a mai afirmat Liviu Hrimiuc, primarul orașului Darabani.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad