Connect with us

Politica

Gravidele vor beneficia de transport gratuit pentru investigații medicale

Published

on

Casa Națională de Sănătate va suporta cheltuielile de transport ale gravidelor de la locuințele acestora și până la spitale sau clinicile medicale unde efectuează investigațiile. Potrivit unei statistici, doar 36% dintre gravide beneficiază de asistență medicală și urmărirea corectă a sarcinii.
Deputatul Tamara Ciofu susține că multe dintre gravidele din mediul rural nu își permit să meargă o dată sau de mai multe ori pe lună la un spital pentru investigații medicale.

„În urma negocierilor care au avut loc între Ministerul Sănătății și Casa Națională de Sănătate, s-a discutat despre introducerea în pachetul de servicii a persoanelor asigurate, a decontării transportului gravidelor pentru efectuarea analizelor biologice și examenelor clinice complementare în vederea urmăririi corecte a sarcinii. S-a observat că la nivel național, doar 36% dintre femeile gravide beneficiază de asistență medicală și urmărirea corectă a sarcinii. Acest lucru a determinat o creștere a mortalității materne. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitatea maternă. La Botoșani nu s-a înregistrat niciun deces matern. Acest lucru se datorează existenței unei rețele de asistente comunitari. Noi avem 97 de asistente comunitare. Aceste asistente au sesizat la timp gravidele și le-au trimis la controale. Monitorizarea corectă a gravidei determină și o monitorizare a fătului și limităm cât mai mult posibil nașterile premature”, a spus Tamara Ciofu, adăugând:

„Atrag atenția că în urma acestor controale s-au depistat gravide care au avut nenumărate avorturi datorită unui fenomen des întâlnit, este vorba de trombofilie. Trombofilia va beneficia prin contractul cadru de investigații gratuite. Trombofilia depistată în primul trimestru de sarcină poate duce la avorturi repetate. Am propus ca în contractul cadru să fie subvenționat de stat transportul gravidei pentru controalele clinice și biologice și pentru depistarea precoce a trombofiliei. Ni s-a promis că va fi luat în considerare și vor fi decontate de către Casa Națională de Sănătate aceste servicii”.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad