Connect with us

Educatie

Populația școlară scade de la an la an. Un liceu din județul Botoșani are cu 200 de elevi mai puțin decât acum șase ani

Published

on

Liceele din județul Botoșani se confruntă de la an la an cu o scădere a numărului de elevi. Cei mai buni elevi din comune și orașe vin la liceele bine cotate din Botoșani și Dorohoi iar restul nu mai sunt interesați să-și continue studiile. Fie abandonează școala după clasa a VIII-a, fie se înscriu la liceele din județ și ulterior renunță.
La Liceul Ștefan Luchian din Ștefănești, numărul elevilor a scăzut semnificativ în ultimii șase ani. Dacă în 2012 erau 1184 de elevi, acum mai sunt doar 977.

„Am coborât sub 1000 de elevi. În 2012 când am venit ca director adjunct, erau 1184 de elevi. Acum avem 977 de elevi. Populația școlară este în scădere și este o problemă națională. Cei mai buni elevi de la școlile din zonă pleacă la liceele din Botoșani. Sunt cazuri în care părinții nu își permit și ulterior  elevii vin la noi. Dacă vorbim de copiii de etnie romă, ei ar trebui mai mult sprijiniți. Am avut un copil care a obținut mențiune la olimpiada națională la limba rromani. Sunt copii cu potențial bun dar mulți frecventează învățământul primar, cel gimnazial, unii intră la liceu dar abandonează”, ne-a spus Elena Marineac, directorul Liceului Ștefan Luchian Ștefănești.

O soluție ar fi transformarea acestor licee din județul Botoșani în școli profesionale, mai ales că foarte mulți agenți economici se pâng de lipsa forței de muncă. Problema este că din sondajele făcute și din discuțiile cu elevii, aceștia nu sunt foarte interesați să învețe o meserie.

„Avem învățământ profesional, profil agricol. Noi stăm foarte prost cu dotările, practica o facem la agenții economici din zonă. Îi avem pe domnii Ostafie și Merticaru care ne ajută. În același timp, copiii sunt mai mult sau mai puțin interesați. Avem doar autorizare pe comerț și intenționăm să obținem acreditarea. Vom chema cât de curând ARACIP-ul ca să avem acreditare și pe comerț. În acel moment, putem înființa profesională pe alte domenii, gen alimentație”, a mai precizat Elena Marineac.

Aceeași problemă este și la celelalte licee din județul Botoșani iar dacă nu se vor găsi soluții, în câțiva ani unele unități de învățământ vor dispărea.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )