Connect with us

Administratie

Proiect în valoare de peste 16 milioane de lei demarat în comuna Hilișeu Horia. Case reabilitate, bani pentru formare profesională, înființare de firme și creare a 205 locuri de muncă FOTO&VIDEO

Published

on

Primăria comunei Hilișeu Horia în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Hilișeu-Horia și Asociația Zile cu soare pentru îngerași, a demarat implementarea proiectului „Reducerea sărăciei prin activități integrate în comunitățile marginalizate”. Este vorba de un proiect în valoare de 16.736.640,96 lei și care se implementează în perioada 17.04.2018 – 16.04.2021.

Prin acest proiect se urmărește dezvoltarea resurselor umane, creșterea accesului la un sistem de educație și formare profesională de calitate, reducerea sărăciei și a excluziunii sociale prin facilitarea accesului de servicii sociale.

Proiectul are nouă obiective specifice, începând de la reducerea fenomenului de abandon școlar pentru 106 elevi din comunitățile marginalizate prin programe tip școală după școală, a două șansă și prin consiliere la care vor participa și câte 1 părinte pentru fiecare elev în parte.

Timp de aproape trei ani, un număr de 90 de copii vor primi o subvenție de 1800 lei pe an și o masă caldă pe zi, în valoare de 17 lei. Vor avea la dispoziție 30 de laptopuri și rechizite școlare. De asemenea, 16 persoane vor avea șansa de a-și completa studiile până la opt clase. Și acestea vor primi o subvenție de 1800 lei pe an și o masă caldă

Un alt obiectiv este ucenicie pentru 90 tineri din comunitățile marginalizate. Vor merge la societăți comerciale pentru cursuri de ucenicie. Angajatorul va primi o subvenție de 1100 lei/lună pentru fiecare ucenic iar ucenicul va înca 210 lei pentru cheltuielile de deplasare. La final ucenicul va fi remunerat

375 membri ai grupului țintă vor fi formați profesional prin participarea la cursuri de calificare. Fiecare va primi o subvenție de 1100 lei/cursant timp de trei luni.

Proiectul mai prevede crearea a 205 locuri de muncă și subvenționarea angajatorilor. „Îmi e rușine când văd în primărie persoane zdravene, voinici, sănătoși și vin să le dăm ajutor social. La 205 din cei 380 de asistați social le acordăm șansa să ocupe locuri de muncă în comunitatea noastră și în împrejurimi. Angajatorul va primi timp de 12 luni o subvenție de 900 lei/lună pentru fiecare persoană angajată. După închiderea proiectului, trebuie să menținem timp de șapte luni 154 locuri de muncă”, a spus Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu Horia.

În plus, 21 de membri ai grupului țintă vor fi sprijiniți în vederea înființării unei noi afaceri. Vor primi 113.000 lei pentru începerea unei mici afaceri de familie. Trebuie să angajeze între 1 și 5 persoane din grupul țintă și vor avea asistență juridică și financiară gratuită.

Informarea, consilierea, orientarea și medierea pe piață muncii a 486 membri ai grupului țintă.

De asemenea, se vor aloca câte 40.000 de lei pentru reabilitarea a 24 de locuințe și câte 7500 lei pentru montarea a 41 sisteme de panouri fotovoltaice în comunitățile marginalizate.

Tot prin proiect se urmărește dezvoltarea de servicii sociale în cadrul comunităților marginalizate din comună.

Proiectul este implementat prin intermediul finanțării nerambursabile acordate de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Axa Prioritară 4: „Incluziunea socială și combaterea sărăciei”.

„Este un proiect în care avem nouă obiective specifice. Dăm o mare importanță educației. Dăm o mare importanță ocupării locurilor de muncă, spiritului antreprenorial, copiilor care doresc să învețe. Unul dintre obiectivele noastre este ca cei 100 de copii să-i păstrăm după orele de curs, să facă lecții cu învățătorii și profesorii. Alături de copii vor fi invitați și consiliați inclusiv părinții acestora”, a spus Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu Horia.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad