Connect with us

Administratie

Procurorii DNA anchetează cum s-au pierdut 5 milioane de euro la teatru. Flutur: „Ni s-au cerut documente”

Published

on

Primăria Botoșani a reușit „performanța” să rateze complet proiectul de reabilitare a Teatrului Mihai Eminescu și să piardă cinci milioane de euro, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.
După toate aceste gafe și după multele discuții și polemici care au fost, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis să înceapă investigațiile. În urmă cu două-trei săptămâni, aceștia au cerut mai multe documente de la Primăria Botoșani.

„Eu nu am avut acces la documente pe perioada 2012-2016. O parte dintre documente nu au mai existat. Odată cu plecare domnului Herghelegiu. Nu am mai găsit nimic din expertize. Este o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție pe tot ceea ce s-a întâmplat la Teatrul Mihai Eminescu și ni s-au cerut documente. Eu în general nu fac publice lucrurile astea pentru că am trecut eu prin ele. Nu îi doresc nimănui”, a afirmat primarul Cătălin Flutur.

„Eu am un semn de întrebare”

Proiectul de reabilitare a Teatrului Mihai Eminescu a fost inițiat în al doilea mandat al primarului Flutur și continuat până la un punct în mandatul primarului Portariuc. La un moment dat, s-a constatat că trebuie efectuate niște lucrări suplimentare de consolidare iar lucrările au fost sistate. Banii europeni au fost pierduți iar Teatrul Mihai Eminescu a rămas o ruină în centrul orașului.

„Am avut oportunitatea să accesăm programe și să aducem bani în Botoșani. Teatrul Mihai Eminescu arăta foarte bine, erau probleme cu sala de spectacole, cu acoperișul. Dacă știam că se va întâmpla lucrul ăsta, nici măcar nu făceam acea solicitare și nu ne zbăteam. Am fost foarte bucuros în momentul în care am semnat contractul de finanțare și am obținut 5 milioane de euro pentru reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu. Când am depus proiectul, nimeni nu știa ce este sub teatru. Eventualele deficiențe le-am putut vedea doar când am dărâmat și decopertat. Atunci a apărut o întreagă poveste care și acum mă întreb dacă este sau nu adevărată. Eu am un semn de întrebare. Am ajuns să pierdem 5 milioane de euro pentru că nu am avut oameni pregătiți pe management de proiect, la Serviciul Dezvoltare. Dacă am 5 milioane în mână și îmi apare o problemă, decât să pierdem banii nu mai bine ne străduim să mai găsim un milion și să rezolvăm problema consolidării. Dacă este reală. Fac un împrumut de un milion de euro și nu îi pierd pe ceilalți cinci. Am adus bani să refacem teatrul și i-am pierdut. Ba mai mult, am stricat și nu avem cu ce să reparăm. Era o decizie de management. Eu am tras semnale de alarmă”, a mai spus primarul Flutur care speră că Uniunea Europeană va finanța din nou acest proiect. Primăria Botoșani și Primăria Sibiu încearcă fazarea lucrărilor din exercițiul financiar trecut pe exercițiul financiar existent în prezent deoacerece s-au alocat României 32 de miliarde de euro de la UE și sunt proiecte pentru 17-18 miliarde.

Cât privește banii promiși de Ministerul Dezvoltării, municipiul Botoșani mai are mult de așteptat.

„Am avut asigurări la un moment dat că am rezolvat problema Teatrului Mihai Eminescu. Domnul viceprim-ministru și CNI au spus: vă prindem pe lista sinteză. Teatrul Mihai Eminescu nu a fost prins pe lista sinteză a Ministerului Dezvoltării. Nu s-a rezolvat problema teatrului iar povestea că există un contract în derulare nu are nici cea mai mică legătură. CNI s-a angajat că ne va ajuta pentru lucrările de consolidare care nu sunt prinse în contractul inițial. Am trimis absolut toate documentațiile solicitate. Mult timp mi-am mușcat buzele, ca să nu supăr pe cineva. Problema nu s-a rezolvat și stăm în aceeași așteptare”, susține primarul municipiului Botoșani.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad