Connect with us

AGRICULTURA

Președintele LAPAR le-a cerut fermierilor botoșăneni să se asocieze: „Fiecare vrea să-i arate vecinului că el este mai șmecher . Una este să să negociezi 10.000 de tone și alta e să vii cu 500 de tone”

Published

on

Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a fost prezent astăzi la Botoșani pentru a se întâlni cu fermierii din zonă. La această întâlnire ar fi trebuit să fie prezenți aproximativ 100 de fermieri dar au până la urmă venit foarte puțini.
Laurențiu Baciu, președintele LAPAR și totodată unul dintre cei mai importanți fermieri români, a venit la Botoșani pentru a se întâlni cu agricultorii din acest județ și pentru a le oferi câteva sfaturi astfel încât să obțină beneficii cât mai mari.

El a insistat din nou pe ideea de asociere și le-a transmis fermierilor botoșăneni că doar în această formă vor putea obține sume mai mari pe produsele lor.

„Bine organizați, puteți licita imputuri, puteți vinde la prețuri mai bune. Una este să te duci să negociezi 10.000 de tone și alta e să vii cu 500 de tone. E un alt preț. Una e să te duci la un dealer de imputuri și să-i dai o comandă de 10 milioane de euro și alta e să te duci tu cu 50.000 de euro. Sunt alte prețuri. Nu sunteți singurii care sunteți reticenți. Deranjează enorm când aud: eu nu am timp. Dar eu am timp? Timpul îl faceți pentru dumneavoastră. Prin comunicare, printr-o asociație bine organizată, aflați toate noutățile la timp, care sunt prețurile în țară, aflați care sunt negocierile pe imputuri. Avem o mare problemă. Există o concurență pe care nu am înțeles-o niciodată. Între vecini. Fiecare vrea să-i arate vecinului că el este mai șmecher. Eu m-am descurcat, eu am vândut. Da, dar ai vândut prost. Eu m-am aprovizionat. Da, dar te-ai aprovizionat prost. Eu am vândut săpămâna trecută floarea cu 1,4. Un dealer îmi spunea că este imposibil prețul ăsta în România. L-am luat. Dar bine organizat. Apelurile astea nu le fac pentru mine. Tot ceea ce fac, fac voluntar. Nu mă plătește nimeni. Îmi pot permite două-trei zile pe săptămână să mă ocup de LAPAR deși am vreo 2500 de hectare. Ăia din sud ar trebui să mă invidieze la producțiile pe care le fac pe niște dealuri pe care nu poți sta cu piciorul. Asta înseamnă implicare. Am auzit la mulți dintre dumneavoatră: ni s-a rezolvat, ne-au dat ăștia. Măi oameni buni, nu vă dă numeni nimic. Dacă nu e o structură care să-i pună la treabă și să le spună care sunt nevoile fermierilor, ei nu au de unde să știe”, le-a spus Laurențiu Baciu fermierilor botoșăneni.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad