Connect with us

Administratie

INTERVIU. Cătălin Flutur: „Indiferent câte piedici se pun, anul acesta Cornișa va fi gata”

Published

on

Într-un interviu acordat pentru Botoșani Online, Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani, a vorbit despre investițiile aflate în derulare, despre proiectele care urmează a fi semnate și demarate, depre problemele din Consiliul Local, despre relația cu PNL și despre candidatura sa pentru un nou mandat.
După mandatul lui Portariuc, așteptările botoșănenilor au fost mari de la primarul Flutur. Vă considerați mulțumit de ceea ce ați realizat în aproape 2 de mandat?

Nu am cum să fiu mulțumit pentru că funcționăm la o cotă de avarie la Primăria Botoșani. Posibilitățile de a face investiții sunt reduse, aproape nule. Vorbesc de investiții de anvergură din bugetul local. În urma achitării obigațiilor pe care le avem pentru cheltuieli de funcționare, salarizare, mare lucru nu ne rămâne pentru investiții. Canalizăm puținii bani rămași pentru investiții, pentru scrierea proiectelor în întâmpinarea fondurilor europene. La partea de investiții, lucrările serioase vor veni începând de anul acesta.

Ce se va face în municipiul Botoșani?

Suntem canalizați pe patru direcții importante. Pe Planul Operațional Regional unde cei 32 de milioane de euro vor schimba fața orașului, numai să avem posibilitatea să semnăm o dată contractele de finanțare, să semnăm partea de proiectare. Pe Planul Operațional de Infrastructură Mare avem finalizarea lucrărilor pe partea de termie, un proiect de 9-10 milioane de euro. Avem obținuți 7,9 milioane de euro pe GAL-ul urban dar și aici așteptăm semnarea contractului, proiectarea și execuție. Avem pregătite proiecte pentru fondurile transfrontaliere. Nu în ultimul rând vorbim de PNDL2 unde nu am reușit să semnăm decât un contract chiar dacă proiectele sunt eligibile. Acum suntem invitați să mai semnăm trei contracte care rezolvă niște școli. Se lucrează la cartierul de locuințe, la locuințele sociale de la Cișmea și la spitalul de boli paliative. În proiectul de buget de anul acesta, în afară de a susține toate aceste proiecte, ne-am prins bani și pentru o parte din străzi, să finalizăm investiția de la Cornișa și să continuăm lucrările la teatru. Asta este o radiografie a ceea ce se întâmplă în momentul de față, cu investițiile, în municipiul Botoșani. Restul problemelor curente, le-am dus la capăt fără să avem restanțe financiare.

Mai are primarul Cătălin Flutur aceeași motivație ca în al doilea mandat?

Cred că am o motivație mai mare. Din păcate, am constatat că este o opoziție față de mine în Consiliul Local. Se pun foarte multe bețe în roate. Atâta timp cât nu ai o majoritate în Consiliul Local, proiectele pe care le promovezi, nici nu trec. Sau trec modificate destul de consistent. Am încercat să explic de fiecare dată că toate aceste opreliști și toate aceste obstacole, noi le vom depăși. Lucrările vor fi finalizate. Eu le spun colegilor că ei pun bețe în roate botoșănenilor care nu sunt interesați de disputele noastre din Consiliul Local. Am venit după patru ani și o singură stradă era începută pentru modernizare și nici aceea nu era terminată. Am terminat-o în două săptămâni. Este vorba de Maramureș. Anul acesta vor fi trei străzi finalizate, cu bani din bugetul local. Nu vorbim de pleiada de străzi care se va face pe fonduri europene. Nu putem spune că nu am intrat și nu am rezolvat o serie de probleme mari în municipiu. Vorbim de două cartiere care erau degradate, Unirii și în spatele hotelului Rapsodia. Vorbim strada Arcului, strada Aprodu Purece cu piața gării și strada Gării, bulevardul George Enescu, strada Kogălniceanu unde aveam sute de reclamații. Sunt lucruri care se văd și care au fost făcute din puținii bani pe care îi avem la dispoziție. Nu am stat degeaba.

În primul mandat de primar, nu ați avut majoritate în Consiliul Local dar lucrurile au funcționat. De ce acum nu se poate?

Sunt niște perioade ciclice în Consiliul Local. În primul mandat eram într-o perioadă în care nu aveam proiecte deloc. La fel este și acum. Noi scriem proiecte. Lucrările efective în municipiul Botoșani au venit odată cu anul 2007. Pe fonduri de preaderare am luat fonduri pentru Centru Vechi, finalizarea la incubatorul de afaceri, a mai fost programul ISPA, modernizare de străzi și iluminat public. În al doilea mandat am avut majoritate în Consiliul Local. Au fost proiecte de peste 110 milioane de euro. Din păcate, cei 10 milioane de euro pentru Parcul Cornișa și cei 5 milioane de euro pentru teatru nu și-au găsit finalizarea în ultimii șase ani. Vor fi finalizate. Cornișa va fi finalizat anul acesta. Am reușit să facem acea ultimă licitație.

Care este mesajul primarului Flutur pentru oamenii care așteaptă de vreo trei ani Parcul Cornișa. Când va fi funcțional?

Mesajul este că indiferent câte piedici se pun, anul acesta Cornișa va fi gata. Acum o certitudine pentru că am reușit să facem și ultima licitația și se lucrează la ceea ce a stricat ploaia din 2016. Mai sunt de realizat acele lucrări de consolidare și utilitățile la plaja exterioară. Să punem toate țevile în canivoul respectiv. La piscina interioară am constatat că există o scurgere în permanență a apei din piscină și trebuie rezolvată problema. De asemenea, mai este finalizarea lacului de agrement. Se va intra cu toate forțele și sperăm ca vara aceasta să împlinim așteptările botoșănenilor. Este un proiect foarte drag mie.

Proiectul Cornișa a fost estimat la 20 de milioane de euro din care 10 milioane din fonduri europene și 10 milioane din bugetul local. Cât va costa în final?

Încă nu pot să spun dar va fi mult mai mult de la bugetul local pentru că au apărut în timp tot felul de probleme. Nu avem o cifră finală în momentul acesta. S-au depășit 20 de milioane de euro. În urma licitației, în loc să luăm 10 milioane de la UE, am luat 6 milioane. Așa a fost oferta la momentul acela și s-au pierdut 4 milioane de euro.

Când estimați că vom avea din nou teatru la Botoșani?

Nu pot să fac niciun fel de estimare. Suntem dependenți de programele guvernamentale iar programele guvernamentale vin pe măsură ce sunt bani în bugetul de stat, care să fie repartizați prin Compania Națională de Investiții sau prin Ministerul Dezvoltării. Asta nu înseamnă că nu facem eforturi să reintroducem teatru pe o axă, pe fonduri europene. Nu pot să mă hazardez să spun un termen.

Cel mai mare proiect din următorii ani va fi cel privind transportul local…

Nu este doar legat de transportul local. Cea mai mare sumă va merge către transportul local. Sunt 32 de milioane de euro, repartizați pe cinci subaxe. Pe lângă infrastructura de transport, șina de tramvai, firul contact, macaze, intră și reabilitarea depopului, stațiilor de tramvai urmat de achiziția de tramvaie.

Vor fi tramvaie noi sau se modernizează cele vechi?

Noi ne dorim numai tramvaie noi. Dintr-un necesar de 12 tramvaie la stradă, pe zi, în primă fază vom putea să achiziționăm șase tramvaie din banii care ne rămân, pe fonduri europene. Ne gândim la un credit pentru a completa parcul de tramvaie. Avem discuții cu cei de la BERD. Încă nu există niciun oraș în România care să aibă tot parcul înlocuit.

E vreo șansă să avem un stadion nou la Botoșani? Vedem că se fac la Slatina, Alexandria…

Discuțiile le-am avut în 2016 pentru că exista o promisiune. Am primit un răspuns ferm că până nu trece Campionatul European din 2020, să nu ne gândim la un stadion nou. Am înțeles situația. Ulterior, nu am înțeles de ce au ajuns bani la Slatina, Târgoviște și Alexandria.

Care este relația primarului Cătălin Flutur cu PNL?

Este o relație normală. Sunt membru de partid. Prin natura funcției fac parte din Biroul Politic Județean, din Consiliul Politic Național. Răspund la solicitările partidului și încerc să împărtășesc din experiența mea politică mai noilor sau mai tinerilor mei colegi.

Vă apropiați de jumătatea mandatului, intenționați să candidați din nou?

Este prematur să discutăm lucrul ăsta. Mă gândeam că în 2012 am făcut în așa fel încât toate lucrările începute să fie finalizate și vorbim de peste 80 de milioane de euro investiți în Botoșani. Au rămas cele două lucrări care nu puteau să creeze un mare deserviciu botoșănenilor. Cornișa și teatrul. La momentul respectiv, Botoșaniul era de două-trei ori, la gradul de absorbție, peste ceilalți din țară. Era un motiv de mândrie. Vorbim de termoficare, de inelul principal de străzi, pietonalele, parcurile, șosele de centură, intrările în oraș, peste 600 de locuințe ANL construite. Atunci se punea preț pe investiții. Acum nu se pune preț pe investiții. Este prematur să spun dacă voi mai candida dar am un deja vu. Mă simt ca în perioada anilor 2005-2006 când lucram la proiecte și știam că se va întâmpla ceva în Botoșani. La fel spun și acum: se vor întâmpla lucruri foarte frumoase în Botoșani. Vom interveni în zonele degradate din Parcul Mihai Eminescu, versantul Pacea, terenuri de joacă, piste pentru bicicliști, școli, dotare licee tehnologice. Eu nu am ieșit să prezint exact. Am văzut foarte multe păreri, spun: baliverne, palavre… Ca și cum eu am spus vreodată baliverne și palavre. Ce am spus că facem, am făcut. Nu am venit cu idei irealizabile gen trenuri de mare viteză sau stadioane între Botoșani și Suceava. Am venit cu lucruri normale, știm care sunt sursele de finanțare, nu am ratat proiecte până acum. Gradul de dezvoltare și de civilizație al municipiului Botoșani va fi mai mare.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad