Connect with us

Administratie

Tentativă eșuată de demitere a președintelui ACoR Botoșani. Contre între primari și dispute politice:  „Vreau să fim de acord cu toții că toată viața este politică”

Published

on

O parte dintre primarii PSD, în frunte cu Maria Huțu și Aurel Ștefan, primari la Vf. Câmpului și respectiv Vorona, au încercat să-l demită pe Dumitru Chelariu din funcția de președinte al Asociației Comunelor din România, Filiala Botoșani. Tentativa acestora a eșuat deoarece nu a existat cvorum la ședința de astăzi iar aceștia trebuie să reia procedura.
Primarii din județul Botoșani au fost convocați astăzi la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, Filiala Botoșani, pentru prezentarea raportului de activitate și discutarea unor probleme care țin de administrația locală. Înaintea ședinței, Maria Huțu, primarul comunei Vf. Câmpului, a mers la toți cei prezenți în sală și le-a înmânat câte o hârtie, încercând să-i convingă pe aceștia să voteze demiterea lui Dumitru Chelariu din funcția de președinte AcoR Botoșani.

La începutul ședinței, Florin Grădinariu, președintele executiv al ACoR Botoșani, a anunțat că nu sunt prezenți 36 de primari sau viceprimari, numărul minim, motiv pentru care nu există cvorum și va trebui convocată o nouă adunare generală.

Ulterior, Dumitru Chelariu le-a transmis colegilor săi că nu ține de scaun și că demisionează dacă aceștia vor dar în același timp le-a recomandat să rămână în sală pentru prezentarea raportului de activitate.

„O să o declarăm nestatutară, o să facem alt consiliu director care să hotărască o dată ulterioară și o să stabilim tot ce doresc. Acest loc mi l-au acordat niște colegi cărora le mulțumesc pentru încredere și trebuie să-mi fac treaba cum spune statutul. Nu să mă duc să dau cu subsemnatul în fața altor organe. Conduc o asociație care are un buget de câteva miliarde, avem 52 de angajați, la primării aveți 22, 24, 27. Am găsit bani cheltuiți anapoda și o să vă dau două-trei exemple de o să vă cutremurați. Am o săptămână de când m-am dus la Trușești și nu am găsit niciun auditor la serviciu, m-am dus la comuna Lunca și nu era niciunul, la Sulița la fel. M-am întors la Trușești și erau lacătele pe ușă și am filmările. O echipă întreagă să nu meargă o săptămână la serviciu… Din acel centru mi se venea lunar cu 20 de milioane deplasări. Mie îmi e frică să scriu tot ce am găsit, cred că ajungem direct la poliție”, a spus Dumitru Chelariu.

În discuție a intervenit și Mihai Amarandei, primarul comunei Albești care a spus: „Nu aveam intenția să iau cuvântul dar am impresia că dumnealor(n.r. primarii PSD) s-au uitat prea mult la RTV și Antena3. Să-mi spuneți și mie cât e retribuția asta de președinte. Dacă e vreo 3000 de euro, mă bag eu. Suntem o filială serioasă? Când era bun domnul Tică (Dumitru Chelariu)? Când l-ați ales? Acum nu mai e bun? În regimul trecut era o vorbă: când te primeau în partid, te lăudau, că ești bun… Când te dădea afară, că ești alcoolic… Da cine l-a stricat, nu partidul? Așa a pățit și domnul Tică. Hai să lăsăm orgoliile. Domnul primar abia a început să pună treburile la punct și hai să-l schimbăm. Eu îmi dau seama că e politic. Mă mir că politica nu se bagă și în familie să-ți spună cu cine te căsătorești. Hai să înființăm partidul unic și terminăm bâlciul”.

„Aș dori să fim o echipă și să nu mergem cu dezinformări. S-a spus că nu știu care primar și s-a folosit inclusiv numele meu, face nu știu ce puci. Vă transmit clar că nu mă interesează niciun fel de funcție, nu iau parte la niciun fel de puci și deocamdată nu mi-a demonstrat altul că poate veni. Eu deocamdată îl susțin pe domnul președinte. Dacă suntem primari și avem coloană vertebrală, hai să vorbim în față și nu să umbăm cu dezinformări. Eu nu vreau nimic și nici nu doresc să vină alt președinte. Domnul Chelariu își face bine treaba”, a completat Florin Bulgaru, primarul comunei Răchiți.

Aurel Ștefan, primarul comunei Vorona, a vrut și el să intervină. A vorbit despre lipsă de transparență la ACoR Botoșani și despre faptul că președintele Dumitru Chelariu a avut câteva declarații care i-a vizat pe politicieni.

„E clar că nu este cvorul, că nu se poate ține adunarea generală. Era clar dinainte pentru că nu a fost convocată statutar. E bine că s-a discutat. Nu contestăm niște lucruri care s-au încercat. Este clar că nu s-a făcut transparent și nu chiar corect. Se fac declarații în numele filialei noastre și nu declarații principiale, corecte, care să ne facă cinste. Nu are rost să pierdem vremea, să ne reconvocăm statutar în consiliul director și să hotărâm corect. Vreau să fim de acord cu toții că toată viața este politică și toate problemele sunt politice”, a afirmat Aurel Ștefan.

Imediat a venit replica primarului comunei Albești: „Poate la dumneavoastră. La mine nu e”.

Aflat pe ultimul rând în sală, Costel Nazare, primarul independent al comunei Concești, nu a mai rezistat și la un moment dat a reacționat.

„Trebuia să știu și eu că aveți o ședință înainte la partid și unde vin primarii. Domnul Ștefan, dacă aș sta la Vorona, m-aș deplasa și eu mai ușor dar din Darabani depun un efort să vin până la Botoșani”, a spus Nazare.

Eugen Nechita, primarul comunei Drăgușeni a vrut și el să vorbească numai că în loc să-și expună punctul de vedere despre ACoR și despre administrație, el s-a gândit să ia apărarea PSD-ului: „Dumneavoastră când ați fost la guvernare, PNL-PDL, ați făcut mult mai rău. Noi facem mai bine. Nu mai faceți ironii la adresa PSD-ului”.

Spre finalul ședinței, Maria Huțu, primarul comunei Vf. Câmpului și totodată cea care vizează funcția de președinte al ACoR Botoșani, a vrut să-și explice gestul. „Noi am venit să ne spunem păsul, ca să semnalăm. Acea informare pe care am prezentat-o, ne-am întâlnit șapte membri ai consiliului director… din 29 noiembrie și până pe 6 februarie nu am putut ajunge la un consens cu conducerea actuală. Am semnalat anumite nereguri, abuzuri. Nu vreau să mă pronunț asupra activității persoanei Chelariu Dumitru. Am avut încredere în domnul președinte Chelariu. ”, a spus Maria Huțu care și-a manifestat nemulțumirea că este prea mare cotizația pe care primăriile trebuie să le plătească la ACoR.

Concluzia a fost trasă de Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș:

„Știți cum e, dacă îi bați copiii și femeia, nu îți zice nimic. Dacă îi spui ceva de partid, îți dă în cap”.

Florin Grădinariu, președintele executiv al AcoR Botoșani a încercat să răspundă la toate problemele ridicate de primarii din grupul PSD dar de fiecare dată discuția degenera și se îndrepta către zona politică.

Până la urmă, s-a decis ca pe data de 5 martie să se întâlnească membrii consiliului director și apoi să se convoace o nouă adunare generală.

Dumitru Chelariu, președinte AcoR Botoșani: „Politicienii fac legi iar noi încercăm să le corectăm. Dacă ar fi așa bune și frumoase, nu ar suferi nimeni. Când apelăm la colegi, deranjăm imaginea. Eu pot să critic. Dumneavoastră, colegii de partid care ați fost, nu o să criticați niciodată, vai că îl jignesc. Că e la PNL, la PSD. Nu vă apără nimeni, niciun politician. Sunt primari care după cinci mandate au pensie de 1200-1300 de lei. Uitați-vă la parlamentari”.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad