Connect with us

Interviu

INTERVIU. Ecaterina Puiu, psiholog WorkTape Medical Botoșani: „Apar dureri de stomac, de cap, picioare, oase. Mergi la doctor și nu îți găsește nimic pentru că nu ai nimic. Trebuie să…”

Published

on

Începând cu data de 1 martie, centrul de recuperare medicală WorkTape Botoșani își extinde activitatea și va avea un psiholog care îi va consilia pe pacienții care suferă de diverse afecțiuni. De asemenea, la serviciile psihologului Ecaterina Puiu pot apela toate persoanele care au nevoie de consiliere.

Ecaterina Puiu a absolvit Facultatea de Psihologie în 2017. Încă din perioada facultății a făcut voluntariat la Protecția Copilului Botoșani. A fost psiholog voluntar și a lucrat atât cu copii cât și cu părinți la DGASPC Botoșani.

De când începeți activitatea la centrul WorkTape?

De la 1 martie. Voi consilia psihologic persoanele care doresc să apeleze la acest serviciu. Ne adresăm atât persoanelor care fac tratament aici și care vor avea o ședință gratuită inclusă în pachet dar și celorlalte persoane care vor să meargă la un psiholog.

Va fi o consiliere specifică celor care au probleme medicale mai grave?

Vom lucra pentru stimularea motivației de recuperare, pentru sporirea angajamentului în tratamentul de recuperare. Suportul psihologic este la fel de important ca recuperarea medicală. Un om motivat, dornic și dispus să facă tot ce îi stă în putință, va avea rezultate mult mai bune comparativ cu o persoană depresivă, lipsită de speranță și care nu crede că mai poate reveni la funcționarea normală.

Mai citește:

Centrul de recuperare medicală WorkTape Botoșani își extinde activitatea într-un sediu nou GALERIE FOTO

Ce alte servicii vor mai fi?

Vorbim de partea psihologică. Anxietate, depresie, psihotraume, pierderi, probleme de comportament alimentar, tulburări de conduită. Acestea pot apărea la orice vârstă, de la copii până la adulți.

De ce există o reticență de a merge la psiholog?

Este o vorbă: mai bine să plângi la psiholog decât să râzi la psihiatru. Mulți au o reticență și se gândesc că psihologul citește mințile oamenilor, că îi va judeca, că le va impune ceea ce trebuie să facă. Sunt anumite mituri legate de psiholog, de psihoterapie. Nu mai spun de psihiatrie. Prin consilierea psihologică, noi vizăm patru aspecte: conștientizare, eliberare, vindecarea problemelor și creșterea. O persoană care vine la psiholog trebuie să fie în primul rând sinceră cu sine. Degeaba vii la psiholog dacă nu ești pregătit să te uiți în propriul suflet cu sinceritate. Poți să te eliberezi de o anumită problemă prin comunicare. De exemplu, pierderea unui părinte. Trebuie să vorbești despre asta, ce ai gândit, ce ai simțit, cum ți s-a schimbat viața. De multe ori îți este greu să te deschizi celor apropiați. Avantajul consilierii psihologice este în primul rând confidențialitatea. Ceea ce îmi spune pacientul, eu nu am voie să divulg mai departe. Vin oameni cu povești pe care le poartă în suflet de ani de zile, îi afectează, ajung la tulburări, de la anxietate ușoară și până la tulburări psihiatrice severe. În momentul în care te eliberezi, există o mare șansă să dispară și simptomele. Psihologul nu judecă. Psihologul trebuie să știe să câștige încrederea omului.

Comunicarea este o problemă a societății noastre?

De obicei, oamenii au niște bariere. În momentul în care merg la psiholog, trebuie să dau jos bariera pentru că sunt singur că nu o să mă mai rănească.

Care sunt principalele probleme cu care vin oamenii la psiholog?

Depresia este cea mai des întâlnită, tulburările cauzate de stres, tulburările de somatizare. În momentul în care ești foarte stresat, ai o tensiune interioară foarte puternică, care se descarcă în organism. Apar dureri de stomac, de cap, picioare, oase. Mergi la doctor și nu îți găsește nimic pentru că nu ai nimic. Trebuie să găsești problema mai departe.

Care sunt cauzele depresiei, stresului?

Acest stil de viață în continuă mișcare. Chiar de la copii suntem în competiție unul cu celălalt, să obții notă mare la bacalaureat, să mergi la facultate, să ajungi un om de succes. E o presiune foarte mare pe individ. Presiunea asta vine din partea societății. Accentul se pune să ai cât mai mult, să faci cât mai multe activități. Omul nu mai are timp pentru sine să stea măcar 30 de minute în fiecare zi, să se liniștească, să vadă ce se întâmplă în interiorul lui și nu doar în exterior.

În județul Botoșani sunt foarte mulți copii care au un părinte sau chiar ambii părinți plecați în străinătate. Cât de mult sunt afectați acești copii?

Depinde foarte mult de vârsta copilului. Un atașament între părinte și copil este deja format în primul an de viață. S-au făcut experimente cu copii care erau lăsați într-o cameră cu mama după care mama părăsea camera. Se observau reacțiile copiilor. Unii își vedeau în continuare de treabă, alții se agitau, alții încetau orice activitate și așteptau să vină mama. Dacă părintele lipsește, acest atașament nu mai este unul securizant ci este unul anxios sau evitant. Depinde foarte mult de personalitatea copilului, de relațiile cu ceilalți membri ai familiei. Atașamentul acesta te influențează la viața adultă, în relațiile pe care o să le ai cu ceilalți. Poți să ajungi să fii nesigur, să crezi că celălalt poate pleca în orice moment de lângă tine. Poți să nu mai ai aceeași încredere în ceilalți. Unii copii pot dezvolta o formă de protest, tulburări de comportament, devine rebel, nu te mai înțelegi cu el, frecventează niște anturaje care nu sunt adecvate vârstei.

……….

Începând cu data de 1 martie, psihologul Ecaterina Puiu își va începe activitatea la centrul de recuperare medicală WorkTape , din str. Octav Onicescu, nr.42B. Programul va fi: luni (între orele 14-21), Marți (între orele 9-12) și Sâmbătă (la solicitarea clientului). Programările se fac la numărul de telefon 0740757714.

Persoanele care fac tratament la centrul WorkTape beneficiază de o consultație psihologică gratuită, iar pentru cele care vin strict în vederea accesării serviciilor psihologice, tariful ședinței este de 50 lei. În funcție de cele constatate în consultația inițială și de dorințele personale, specialistul împreună cu beneficiarul vor alege unul din următoarele pachete:

 • Pachet 6 ședințe consiliere psihologică – 250 lei
 • Pachet 8 ședințe consiliere psihologică – 350 lei
 • Pachet 10 ședințe consiliere psihologică – 450 lei
 • Pachet 12 ședințe consiliere psihologică – 550 lei
 • Pachet 4 ședințe optimizare și dezvoltare personală – 160 lei
 • Pachet 5 ședințe optimizare și dezvoltare personală – 200 lei
 • Pachet 7 ședințe optimizare și dezvoltare personală – 280 lei
 • Tehnici de relaxare 3 ședințe – 200 lei
 • Tehnici de relaxare 5 ședințe -280 lei
 • Dezvoltarea rezilienței și a coping-ului adaptativ pentru a face față evenimentelor de viață stresante 5 ședințe – 200 lei
 • Dezvoltarea rezilienței și a coping-ului adaptativ pentru a face față evenimentelor de viață stresante 7 ședințe – 280 lei
 • Optimizare și dezvoltare personală GRUP (minim 7 persoane/grup de lucru), 2 întâlniri (4h/întâlnire) – 400 lei
Distribuie pe:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad