Connect with us

Administratie

Jumătate din bugetul Darabaniului ajunge în buzunarele angajaților primăriei

Published

on

Orașul Darabani va avea anul acesta un buget de 13 milioane de lei din care 5,2 de milioane înseamnă salariile angajaților primăriei. La cele 5,2 milioane de lei se adaugă încă 1,6 milioane de lei pentru persoanele cu handicap și însoțitorii persoanelor cu handicap.
Potrivit primarului Liviu Hrimiuc, salarizarea a fost asigurată pentru zece luni din acest an. Din cele 6,2 milioane de lei rămase vor trebui asigurate cheltuielile de funcționare cu plata utilităților la primărie, școli și celelalte instituții din subordine, plus iluminatul public.

„Bugetul este mai mare decât anul trecut dar și cheltuielile salariale sunt mult mai mari. Cheltuielile salariale în primărie ajung la 52 de miliarde pentru zece luni. Cu tot cu banii pentru însoțitorii persoanelor cu handicap, ajungem la 68 de miliarde. Noi încasăm 26 de miliarde din taxe, impozite, concesiuni, închirieri. Bugetul total este 130 de miliarde din care jumătate înseamnă cheltuielile salariale după care avem cheltuielile de la școli, utilități”, ne-a spus primarul orașului Darabani.

Șansa primăriei Darabani ar fi să încaseze o parte din restanțele populației și agenților economici la bugetul local.

„Avem de încasat în jur de 22 de miliarde. Sunt datorii istorice. Cele mai mari sume le avem de încasat de la câțiva agenți economici. Problema este că sunt în insolvență și e greu să mai recuperăm. Avem vreo 7 miliarde de încasat din amenzi dar vom încerca să transformăm în muncă în folosul comunitărții”, a adăugat Liviu Hrimiuc.

În aceste condiții, singura șansă de a se realiza investiții în Darabani ar fi Programul Național de Dezvoltare Locală. Primăria Darabani are trei proiecte aprobate și care urmează să fie semnate.

„Principalele investiții vor fi prin PNDL. Avem proiectul de extindere, modernizare și dotare a liceului din Darabani. Este un proiect în valoare de aproximativ 4 milioane de euro. Mai avem o grădiniță de vreo 23 de miliarde și un pod. Avem și un proiect pe fonduri elvețiene. Este vorba de extindere și modernizare iluminat stradal. Valoarea totală a proiectului este de 35 de miliarde de lei vechi din care 30 de miliarde nerambursabili și 5 miliarde contribuția noastră. Este un proiect prin care se va moderniza tot iluminatul public din Darabani iar facturile la energia electrică vor scădea semnificativ”, a mai precizat Liviu Hrimiuc, primarul orașului Darabani.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad