Connect with us

Educatie

25 de profesori botoșăneni învaţă să fie actori în franceză

Published

on

Un exemplu de modernitate şi ieşire din tipare chiar de la catedră este oferit de profesorii de limba franceză de la Colegiul Naţional „A.T.Laurian”. Profilul bilingv – franceză, unicat în judeţ, aprofundează studiul limbii lui Camus şi Zola, dar vine şi cu metode mai puţin convenţionale. Începând cu luna februarie dascălii vor putea îmbina activităţile de la clase cu teatrul şi spectacolul.
Aceasta după ce vor fi participat la evenimentul metodic pregătit şi oferit de filiala botoşăneană a Asociaţiei Române a Profesorilor Francofoni (ARPF). Formatorul va fi Romuald N’Gomsi, un doctorand în arta spectacolului şi cinematografului, un camerunez universitar ce va sosi la Botoşani graţie colaborării profesorilor laurieni cu Institutul Francez Bucureşti. 25 de profesori din întreg judeţul vor învăţa cum să îmbine teatrul cu orele de franceză, cursul de formare urmând să aibă loc în zilele de 12 şi 13 februarie la Casa Corpului Didactic. Interesant este că pe lista  celor dornici de a participa s-au înscris şi profesori de alte specialităţi, precum biologia, engleza sau filosofia, curioşi fiind să afle cum pot aplica inedita metodă şi la orele proprii.

„Avem o colaborare exemplară cu doamna Sarah Delbois, responsabilul de cooperare pentru limba franceză de pe lângă Ambasada Franţei la Bucureşti şi graţie dânseia şi finanţărilor asigurate de Institutul Francez putem organiza aceste activităţi metodice pe care noi le numim <Cafe pedagogique>”, ne-a explicat profesorul Gabriela Mangîr, preşedintele filialei botoşănene a ARPF.

În semestrul I „cafeaua pedagogică” a dascălilor iubitori de limba franceză a fost servită de Marc Oddou, un formator ce a arătat unui număr de aproape 50 de profesori, particicipanţi la un aşa numit „webinar”, cum să îmbine franceza cu pasiunea elevilor pentru informatică.

Teatrul se va adresa celor cu o mai mare sensibilitate artistică dar nu numai, o nouă metodă de motivare a elevilor fiind binevenită în contextul actual. Aceştia vor putea să scrie, să interpreteze şi să evalueze piese de teatru, exerciţiile de dicţie, audiţie şi compoziţie pregătindu-i totodată pentru Festivalul de teatru francofon pe care îl va aduce în Botoşani luna martie.

Distribuie pe:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad