Connect with us

Administratie

Controale medicale la peste 3000 de oameni dintr-o comună din judeţul Botoşani: “Din luna martie, vom deschide centrul de recoltare analize”

Published

on

Începând de luna aceasta, locuitorii unei comune din judeţul Botoşani sunt evaluaţi din punct de vedere medical. Acţiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, finanţat de guvernul elveţian iar serviciile medicale oferite populaţiei vor fi gratuite.
Primăria comunei Dîngeni a obţinut în 2016 o finanţare prin Programul de Cooperare elveţiano-român pentru proiectul “Sănătatea ta contează. Să fim sănătoşi împreună”. Prin proiect se înfiintează un centrul medico-social comunitar unde vor lucra un asistent medical comunitar şi 4 îngrijitori bătrâni la domiciliu care vor furniza servicii medico-sociale pentru 60 de bătrâni pe perioada derularii proiectului. De asemenea, se vor desfăşura activităţi de informare, educare şi comunicare privind combaterea consumului de droguri, tutun, alcool, prevenirea abandonului şcolar, activităţi de educaţie sexuală şi planificare familiară, promovarea unui stil de viaţă sănătos.

“De luna aceasta, am început prin centrul clinic medico-social, să facem o evaluare a cetăţenilor, pe probleme de sănătate. Cei doi asistenţi medicali vor lua glicemia, tensiunea şi vor face o evaluare în ceea ce priveşte riscurile bolilor. De asemenea, se va mai face o evaluare, dacă au o calificare iar dacă nu au, ce şi-ar dori să facă şi ce vor să muncească. Se vor ocupa cei doi asistenţi sociali, unul de la clinică şi celălalt de la primărie. Din luna martie, vom deschide centrul de recoltare analize. Se vor face analize în comună. Va fi un psiholog care va merge la toate persoanele vulnerabile, în special copii cu părinţii plecaţi în străinătate, familii monoparentale şi copii care au părinţii consumatori de alcool. Psihologul deja şi-a început activitatea la şcoală. Evaluarea stării de sănătate se va face la toţi locuitorii comunei”, ne-a spus Cătălin Rotundu, primarul comunei Dîngeni.

Centrul clinic medico-social va fi deschis în luna martie iar autoritățile locale din Dîngeni încearcă să acceseze încă un proiect pentru continuarea investițiilor.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad