Connect with us

Economic

Credite mai mici și mai scumpe pentru români, în 2018

Published

on

Dobânzile pentru credite au crescut substanțial față de prima jumătate a anului trecut și vor continua să urce, iar aceasta este opinia aproape unanimă a analiștilor economici. Pe de altă parte, cel puțin doi oficiali ai Băncii Naționale s-au exprimat explicit în ceea ce privește intenția clară a băncii centrale de a plafona gradul de îndatorare.

Până la finele lunii martie a acestui an, dobânzile ROBOR, în funcţie de care sunt calculate şi costurile majorităţii creditelor în lei luate de români, ar putea ajunge la un nivel de zece ori mai mare decât în urmă cu un an. O spun o parte dintre analiştii financiari care, opinia în ceea ce priveşte iminenţa creşterii costurilor creditării fiind unanim acceptată.

„Vremea dobânzilor mici s-a dus, pentru că a venit vremea inflaţiei mari, iar la inflaţie mare, dobânzile trebuie să fie peste, pentru ca banca, atunci când acordă un credit, să câştige un randament real pozitiv. Dacă nu vom obţine un rezultat acceptabil al absorbţiei fondurilor europene, dacă investiţiile străine nu îşi vor reveni, nivelul de 3% ar trebui să fie deja depăşit încă din primul trimestru al anului, urmând să crească gradual până la 4% pe măsură ce ne apropiem de finalul anului“, a spus Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari la o conferinţă de profil.

Citește mai mult pe Capital.ro

Distribuie pe:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad