Connect with us

Auto

Sfaturi utile de iarnă: cum încălzim eficient maşina iarna

Published

on

În general, şoferii acordă mult prea puţină atenţie reglării corecte a temperaturii interioare în maşină iarna, iar dezaburirea pune mari probleme. Iată câteva sfaturi pentru surmontarea acestor probleme.

Probabil cam toţi dintre cei care citiţi aceste rânduri aţi întâmpinat probleme cu folosirea instalaţiei de climatizare iarna, iar geamurile aburite v-au dat multe bătăi de cap. Ei bine, iată în continuare câteva sfaturi menite a vă ajuta să treceţi cu bine peste aceste probleme.

În general, după pornirea motorului, cam oricine dă drumul la maximum la instalaţia de aer condiţionat sau, pentru cei cu maşini nepretenţioase, la cea de ventilaţie. Lucru care, de cele mai multe ori, nu are neapărat efectul scontat, decât în cazurile mai rare ale sistemelor automate de climatizare mai sofisticate, eventual şi cu funcţie specială de dezgheţ şi dezaburire.

În primul rând, motorul fiind abia pornit, pe gurile de ventilaţie va ieşi doar aer rece într-o primă fază, ceea ce nu ajută dezaburirea sau dezgheţarea geamurilor. În plus, cuplarea compresorului aerului condiţionat va însemna o sarcină suplimentară pentru motor, deci un timp mai îndelungat pentru ca acesta să ajungă la temperatura optimă. Deci uzură mai mare şi emisii poluante mai multe.

Aşa încât este mai bine să lăsaţi motorul să ajungă mai aproape de temperatura optimă înainte de a apela la ventilaţie sau aer condiţionat. De menţionat faptul că motorul se încălzeşte mai repede în mers, nu la ralanti, aşa încât specialiştii recomandă ca, după ce v-aţi asigurat o vizibilitate corectă, să plecaţi imediat după pornirea motorului, nu să aşteptaţi pe loc încălzirea acestuia.

Deşi aproape nimeni nu o prea face, ar fi indicat ca, în prealabil, să citiţi şi manualul maşinii, referitor la modul de funcţionare şi de manipulare a instalaţiei de ventilaţie/climatizare. Şi asta deoarece apar mici diferenţe în funcţie de modelul maşinii şi motorizare, iar regulile generale trebuie adaptate.

O menţiune: cei care au instalaţii de aer condiţionat, fie ele manuale sau automate, este de preferat să nu le lase nefolosite pe motiv că mai fac economie de combustibil, deoarece pot apărea probleme la compresor sau la agentul din instalaţie (scurgeri, blocaje, etc).

Când motorul a ajuns în zona temperaturii optime, se poate da drumul la încălzire. Dar specialiştii nu recomandă setarea temperaturii la valoarea maximă, ci la una de confort.Dacă e prea frig în maşină, adică mai puţin de 19o (lucru care oricum se întâmplă în primele minute de la pornirea motorului), şoferul simte un disconfort clar, iar atenţia la drum şi la trafic este mai redusă.

Citeste mai mult pe Promotor.ro

Distribuie pe:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad