Connect with us

Cultura

Marţi, 30.01, ora 19.00: Spectacolul “CREDITUL” de Jordi Galceran

Published

on

Marţi, 30 ianuarie 2018, de la ora 19.00, la Casa Tineretului Botosani, este programat spectacolul “CREDITUL” de Jordi Galceran. Regia: MIHAI CONSTANTIN, Distribuția: RAZVAN VASILESCU, SERBAN PAVLU.

Un spectacol pe care trebuie să-l vedeti !!! O comedie savuroasă în care, timp de o ora și douazeci de minute raportul de putere dintre cele două personaje se schimbă constant ,oferind publicului o porție de umor autentic. Un fapt neadevarat devine adevarat prin consecințele sale.

“Creditul” oferă publicului surpriza întâlnirii cu doi actori de marcă ai teatrului nostru, Răzvan Vasilescu și Șerban Pavlu, în regia colegului actor, Mihai Constantin. Au ales textul lui Jordi Galceran, dramaturg catalan, dar și regizor, actor, profesor, deținător al mai multor premii.

“Creditul” este un text simplist conceput, în două personaje – șeful unei bănci și solicitantul unui credit modest ca valoare. În ciuda titlului, nu spinoasa problemă actuală a acordării de credite de la bănci este baza conflictului, ci … relația de cuplu a bancherului cu soția sa, Laura. Bancherul este amenințat de solicitant că dacă nu i se acordă creditul, îi va seduce soția. De aici, conflictul între cei doi se complică, firește comic, dar destul de fragil sub aspectul credibil al motivării acțiunilor.

Comicul situațiilor este exploatat de regizor prin interpretarea celor doi formidabili actori.

Modul în care Răzvan Vasilescu conturează profilul, caracterul bancherului, ne-a amintint de senzaționalul său recital în“ Profu’ ”, cât și de rolurile reușite din filmele noastre. Are știința aplicării prin expresie a notei esențiale de caracter a personajului. La nuanță exprimă autoritatea bancherului, completată admirabil de stările prin care trece în conflictul cu soția sa Laura, personaj prezent doar ca interlocutor tăcut la telefon. RăzvanVasilescu trăiește sincer, dramatic situațiile bancherului, iar rezultatul transmis publicului este de un comic exploziv. Șerban Pavlu, ca și regizorul, alege calea ca solicitantul de credit care apelează la amenințarea cuceririi Laurei, dacă nu va primi cei cinci mii de dolari, să nu fie un don Juan seducător, ci un om simplu, cu o înfățișare modestă. Excelent reușește să prezinte Șerban  Pavlu pe acest bărbat inteligent în manifestări care se implică în viața cuplului ca … arbitru. Situațiile și replicile dezvoltate pe parcursul acțiunii, actorul le speculează subtil, sugerând trimiteri și spre actualitatea curentă întâlnită zi de zi.

Este multă psihologie  în acest spectacol, ceva sociologie, câteva idei interesante despre economie, dar, cel mai important, tone de umor inteligent de foarte bună calitate. Totul într-un ritm alert care nu-ți lasă timp să respiri. Deci, indiferent de care parte a baricadei vă aflați, înainte să cereți sau să (nu) acordați un credit, v-ar ajuta foarte mult să vedeți acest spectacol.

Durata  spectacolului: 1h 20 min

Preț  bilet 40 si 60 lei ( în funcție de categoria locului)

Biletele se găsesc la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48,
tel 0231 513948 sau 0231 512184 (program: 10.00 – 12.00 și 16.00 – 18.00, de marți până duminică inclusiv)

Distribuie pe:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad