Connect with us

Administratie

Tradiţia continuă la Vorona. Sute de oameni la parada de datini şi obiceiuri GALERIE FOTO&VIDEO

Published

on

Vorona rămâne comuna din judeţul Botoşani unde tradiţia se păstrează cel mai bine când vine vorba de obiceiuri de iarnă. Omul de afaceri Cornel Şfaiţer şi primarul Aurel Ştefan sunt cei care an de an îi mobilizează pe locuitorii comunei şi fac din Vorona o capitală a datinelor şi obiceiurilor în ultima zi a anului.

De la copii de 5-6 ani şi până la bătrâni de 84-85 de ani, voronenii s-au costumat în fel de fel de personaje. Pregătirile le-au început cu mult timp înainte iar dirijorul a fost şi în acest an Gheorghe Ţugui, un meşter popular cunoscut datorită măştilor sale. Tradiţia din ultimii ani este ca alaiul de urători să se adune la fabrica Prodalcom iar după o urătură şi o demonstraţie, pleacă pentru parada din centul comunei. În momentul în care au ajuns în faţa primăriei, sute de oameni erau pregătiţi cu telefoanele mobile, cu tableme, camere video şi aparate foto pentru a avea o amintire de la evenimentul de anul acesta. După paradă, rând pe rând, formaţiile au urcat pe scena din faţa centrului cultural pentru o reprezentaţie.

“De mic copil, an de an, stau la Vorona pe data de 31 decembrie. Niciodată nu am plecat de acasă şi nu voi pleca. În Vorona există nişte obiceiuri frumoase, se păstrează tradiţia. Îmi place enorm de mult, sunt implicat în aceste evenimente, împreună cu domnul primar, fostul meu profesor. Îmi aduc aminte cu mare plăcere, de anii ’70-’75 când era implicat în aceste evenimente, un adevărat carnaval al Voronei. Mă bucură că avem copii. Vin de la copii de 6 ani şi până la cei de peste 80 de ani. Sunt oameni care vin alături de noi şi e un spectacol reuşit an de an. Important este că menţinem tradiţia şi avem an de an carnavalul nostru”, ne-a spus omul de afaceri Cornel Şfaiţer.

Deşi era în febra organizării evenimentului şi dorea ca totul să fie perfect, Cornel Şfaiţer nu a uitat de FC Botoşani.

“Vreau să mă bucur de ziua de 31 decembrie, de carnavalul nostru de la Vorona, după care începe carnavalul de la fotbal. În acest sezon avem trei campionate. A fost toamna lui 2017 când am fost etapă de etapă în play-off, în februarie o să avem un alt campionat cu patru jocuri foarte grele iar al treilea campionat va fi play-off-ul. Îmi doresc cu nerăbdare să ajungem acolo. Am făcut deja doi paşi importanţi, aducerea lui Cătălin Golofca şi Achim. Ne-am întărit bine. Probabil vom mai avea o surpriză sau două în atac unde am suferit. Sper să găsim acel jucător care să ne ajute pentru calificarea în play-off. Ar fi o performanţă extraordinară pentru noi. Pentru mine, calificarea în play-off este cât câştigarea unui campionat”, a mai spus Cornel Şfaiţer.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad