Connect with us

Educatie

Reclamaţii şi contestaţii după un concurs organizat la o grădiniţă din Dorohoi: “Îmi pare rău că…”

Published

on

Concursurile care se organizează pentru posturile din instituţiile statului, fie ele primării, direcţii, spitale sau unităţi de învăţământ, ridică de foarte multe ori mari semne de întrebare. Foarte multe dintre aceste concursuri s-au încheiat cu contestaţii, acuze şi chiar procese.

Zilele trecute, ne-a contactat Liliana Blenteş, o femeie din localitatea Pomârla, care s-a înscris la un concurs pentru un post de îngrijitor la o grădiniţă din municipiul Dorohoi. A vrut să ne spună povestea ei şi cum a ajuns să se lupte pentru un loc de muncă plătit cu salariul minim pe economie.

Liliana Blenteş a lucrat iniţial la fosta fabrică de cauciuc din Botoşani, ca operator chemist, după care a mers în Valea Jiului, în zona unde s-a născut şi a copilărit. “Sunt fiică de miner, cu simţul dreptăţii foarte bine dezvoltat”, ne spune cu mândrie femeia. Ulterior a lucrat în privat, la mai multe firme, până în 2010 când a fost nevoită să plece în Italia.

“Am doi copii de întreţinut. Cel mare este la facultate, în ultimul an la ingineri constructori. Cel mic e în clasa a X-a. Sunt cheltuieli, nu este uşor. Am făcut sacrificii. În 2010, m-am trezit cu un soţ operat de hernie de disc şi care nu mai putea să lucreze iar eu eram în ultima lună de şomaj. A trebuit să-mi iau lumea în cap şi să plec în străinătate. Am lăsat acasă doi copii de 9 şi 18 ani. Am lucrat vreo patru ani şi jumătate în Italia. Am îngrijit persoane la domiciliu, persoane bolnave. Am luat-o de la zero. Îmi notam cuvintele pe un carneţel ca să învăţ să comunic. Nu am crezut că sunt în stare să fac atâtea lucruri câte am făcut acolo”, ne spune Liliana Blenteş.

Doamna secretară a ieşit afară şi a rupt anunţurile de pe uşă

Aflată în căutarea unui loc de muncă, la sfârşitul lunii octombrie, Liliana Blenteş a văzut pe portalul Posturi.gov.ro că există un post de îngrijitor scos la concurs, la Grădiniţa Ştefan cel Mare şi Sfânt din Dorohoi şi a decis să participe.

“Îmi doresc foarte mult să muncesc, să am o stabilitate şi nu contează ce loc de muncă. A munci nu este o ruşine. Este un salariu de bugetar, este sigur, se plătesc sporurile şi drepturile pe care la patron nu le primeşti. Eram dispusă să fac naveta de la Pomârla la Dorohoi. M-am interesat, am întrebat tot ce era necesar la dosar, am cerut amănunte despre concurs. Mi s-a spus că se dă o probă practică. M-am înscris la concurs iar pe data de 21 noiembrie am participat la proba practică. S-a terminat proba practică iar după 10 minute, a intrat în clasă directoarea şi mi-a spus: trageţi un bileţel. Am tras un bileţel, scria numărul unu, dar nu ştiam despre ce e vorba. Îmi zice: intraţi în proba de interviu. I-am spus că proba de interviu este pe 27 noiembrie, aşa era în anunţ. Doamna secretară a ieşit afară şi a rupt anunţurile de pe uşă. Eram nepregătită, consideram că până pe 27 noiembrie am timp să citesc bibliografia. Nu aveam de ales, am dat proba de interviu. Mi-au pus întrebări despre măsuri de apărare împotriva incendiilor, măsuri de prim ajutor, despre legea educaţiei, organizarea învăţământului preşcolar. Când au văzut că răspundeam la întrebări, doamna directoare a spus: hai să-i mai punem şi din legea muncii. M-au notat cu 8 la interviu iar la proba practică m-au notat cu 7,5. Erau două săli de cantină iar după ce au mâncat copiii, a trebuit să facem curăţenie. Asta a fost proba practică. Cum s-a făcut notarea, nu pot să-mi dau seama. În aceeaşi zi, la ora 16.00 s-au afişat rezultatele”, ne-a povestit Liliana Blenteş. Concursul a fost câştigat de cealaltă candidată iar Liliana Blenteş a depus o contestaţie, reclamând că nu s-au respectat termenele anunţate iniţial. La scurt timp, concursul s-a anulat.

Cum am putut să particip prima dată la concurs iar acum nu am mai putut?

Pe data de 28 noiembrie, pe portalul Posturi.gov.ro a fost publicat un nou anunţ: “Grădiniţa cu Program Prelungit „Ştefan cel Mare şi Sfanţ“, cu sediul în Dorohoi organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției contractuale de execuţie vacante, de îngrijitor grupă preşcolari.

Potrivit anuntului, candidaţii trebuiau să depună la dosar o serie de acte printre care: cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează. Mai jos, se menţionează: “În cazul în care candidatul depune o declarație pe proprie răspundere că nu are antecedente penale, în cazul în care este declarat admis la selecția dosarelor, acesta are obligația de a completa dosarul de concurs cu originalul cazierului judiciar, cel mai târziu până la data desfășurării primei probe a concursului”.

Erau aceleaşi condiţii ca la primul concurs. Liliana Blenteş a depus dosarul în termenul stabilit, a făcut o declaraţie pe propria răspundere că nu are antecendente penale şi apoi s-a prezentat la prima probă. Înainte de a intra în concurs a avut surpriza să constate că nu este lăsată.

“M-am prezentat, am depus dosarul, am întrebat dacă lipseşte ceva. Am dat o declaraţie pe propria răspundere că nu am antecedente penale, cum am făcut şi prima dată. Nu mi-au spus nimic că trebuie şi cazier. Înainte de a începe proba practică, s-a făcut prezenţa, când ajunge la mine: Blenteş, cazierul judiciar? Cum am putut să particip prima dată la concurs iar acum nu am mai putut? Le-am spus: termin proba şi merg imediat să scot cazierul. Mi-au spus că nu pot participa”, ne-a explicat Liliana Blenteş.

“Am contestat modul în care am fost exclusă”

Văzând că nu este lăsată să participe la concurs, Liliana Blenteş a făcut încă o contestaţie pe care a depus-o la sediul unităţii de învăţământ. De această dată, ea a contestat modul în care a fost exclusă din concurs.

“Eu am vrut doar să particip la un concurs corect. Ei au pornit să mă elimine. Nici nu mi-au dat şansa să mai particip. Am contestat modul în care am fost exclusă. Nu era normal să mi se spună că lipseşte ceva din dosar? După ce am fost exclusă, am venit acasă şi am făcut contestaţie. Era 22 decembrie. M-am întors la grădiniţă împreună cu fiul meu, era în jur de 14.30. Uşile erau încuiate. Am vrut să o trimit prin poştă dar m-am întors şi m-am întâlnit cu directoarea la uşă. Am urcat pentru a depune contestaţia, erau cinci doamne. Probabil ele deliberau”, a mai spus femeia.

“Vreau să se facă dreptate”

Indiferent de răspunsul pe care îl va primi în urma contestaţiei, Liliana Blenteş nu intenţionează să mai participle la un alt concurs la această grădiniţă. În schimb, ea vrea să tragă un semnal de alarmă astfel încât aceste concursuri să se organizeze într-un mod transparent.

“Le-am spus că nu mă mai interesează postul pentru că  e clar că nu aş avea viaţă bună. Chiar dacă intram, făceau tot posibilul să mă scoată. Îmi pare rău că m-am prezentat la al doilea concurs ca să fiu bătaia lor de joc. Trebuia să merg la toate instituţiile în drept şi să prezint ce a fost. Am zis că a fost o greşeală prima dată. Nu mă opresc aici. Vreau să se ştie ce se întâmplă în judeţul nostru şi vreau să se facă dreptate, să nu li se mai întâmple şi altora”, a încheiat Liliana Blenteş.

Am încercat să luăm legătura cu conducerea Grădiniţei Ştefan cel Mare şi Sfânt din Dorohoi dar nu am reuşit. Vom relua demersul la începutul anului viitor, după încheierea zilelor libere.

 

Distribuie pe:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad