Connect with us

Cultura

DACII de la VORONA. Povestea şoferului de tir care a fost atracţia manifestărilor de la Vorona GALERIE FOTO&VIDEO

Published

on

Dacii a fost atracţia ediţiei de anul acesta a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă de la Vorona. Un bărbat din comună a avut o idee pe care a pus-o în practică alături de tatăl său, un frate şi câţiva prieteni iar sutele de oameni prezenţi i-au apreciat şi au dorit să facă fotografii cu ei.

Ionuţ Pricopie este unul dintre locuitorii comunei Vorona care în fiecare an, pe 31 decembrie, este în localitatea natală. De mic copil a participat la aceste obiceiuri de sfârşit de an şi nu a renunţat chiat dacă de ceva timp lucrează ca şofer de tir. De altfel, ideea de a se costuma în dac i-a venit în timp ce se afla într-o parcare şi a văzut mesajul: „Dacii nu mor niciodată”.

Din acel moment, s-a decis să se costumeze în dac la manifestările de la Vorona. Şi-a lăsat barbă, şi-a luat un costum precum în filmul „DACII”, s-a urcat pe un cal alb şi a deschis parada. În spatele său era ceata de daci cu steag vizibil de la distanţă.

„Eu am început cu obiceiurile de Anul Nou de la vârsta de 7 ani. Am fost căluţ, urs… Cu ceata de daci m-am implicat de anul trecut. Sunt şofer de TIR iar ideea mi-a dat-o un fost coleg, într-o parcare. Avea scris: Dacii nu mor niciodată. De la această idee, am pornit şi am încercat să dezvolt. Sper să îmi ajute Dumnezeu şi la anul şi mulţi ani de acum iar lumea să-şi aducă aminte cine am fost o dată”, ne-a spus Ionuţ Pricopie care îşi doreşte ca la ediţiile viitoare să participe cu o ceată de zeci de daci.

„În dreapta mea sunt tatăl şi fratele meu. Costumaţiile sunt făcute din banii mei, am căutat la cei care se ocupă de ţesături, le-am dat la cusut. Aceste costumaţii reprezintă strămoşii noştri daci. Pentru mine, istoria e ceva sfânt. Ţin la această tradiţie şi vreau de la an la an să întregesc această ceată de daci ca să aducem aminte tuturor care a fost poporul adevărat. Să ne aducem aminte că dacii au luptat pentru aceste plaiuri ca să trăim noi azi în libertate. Tot ce se vede este sută la sută inventat de mine. Vreau să adun tot mai mulţi băieţi şi să fim o ceată cât mai mare de daci. Încercăm să păstrăm tradiţia dar în acelaşi timp să aducem ceva nou. Lumea este învăţată cu urşi, capre, căiuţi dar chestia asta cu ţăranii, cu dacii, cu haiducii nu prea le-a făcut nimeni”, a mai spus Ionuţ Pricopie.

Distribuie pe:
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad