Connect with us

Senatorul PNL Botoşani Costel Şoptică: „Guvernul este dator să rezolve criza cadrelor didactice calificate din învăţământul rural”

Published

on

Preşedintele PNL Botoşani, senatorul Costel Şoptică, i-a sesizat ministrului Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, problema lipsei cadrelor calificate din învăţământul românesc, îndeosebi în zona rurală, în cadrul unei interpelări parlamentare.

Parlamentarul botoşănean a arătat că foarte multe localităţi rurale din România se confruntă cu situaţii nefireşti referitoare la sistemul naţional de educaţie, din cauza lipsei acestor cadre didactice calificate.

„Practic, în unele sate, locul cadrelor didactice calificate este ocupat de diferite alte persoane – ingineri, oameni cu studii medii, pensionari, şi chiar preoţi – , care însă nu au modulul psiho-pedagogic necesar meseriei de dascăl. Această realitate este consecinţa faptului că niciun cadru didactic calificat nu doreşte să ocupe postul de învăţător sau educator, spre exemplu, în localităţile respective”, a subliniat Costel Şoptică, în documentul oficial înaintat conducerii MEN.

În finalul interpelării, senatorul liberal i-a solicitat ministrului Pop să-i răspundă la următoarele întrebări: „1. Care este deficitul de cadre didactice specializate, atât în ţară, cât şi în judeţul Botoşani?; 2. Aveţi o evidenţă clară referitoare la cazurile în care dascălii sunt înlocuiţi la catedră de persoane necalificate în învăţământ, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Botoşani?; 3. Ce măsuri aveţi în vedere pentru rezolvarea crizei de cadre didactice specializate, îndeosebi în mediul rural?”

„Există un deficit consistent de personal specializat în învăţământul românesc, mai ales la ţară, din cauza migraţiei personalului calificat spre alte ţări, dar şi a retribuirii nesatisfăcătoare. În aceste condiţii, la catedră ajung persoane care nu au pregătirea pedagogică necesară în învăţământ, fără însă a minimiza capacitatea acestora profesională. Am tras astfel un semnal de alarmă Guvernului, pentru a rezolva această criză de specialişti, manifestată mai ales în mediul rural, deoarece de calitatea învăţământului nostru depinde pregătirea viitoarelor generaţii, şi implicit, viitorul României”, a punctat senatorul Costel Şoptică.

Biroul de Presă al Senatorului PNL Botoşani Costel Şoptică, 19 decembrie 2017

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad