Connect with us

REPORTAJ. Limba română a răsunat din nou la Florile Dalbe ale Cernăuţilor

Published

on

Şi în acest an românii nord bucovineni s-au bucurat de frumuseţea incontestabilă a limbii române glăsuită admirabil în cadrul Florilor Dalbe, festival de datini şi obiceiuri de iarnă organizat de Societatea pentru Cultură Românească “Mihai Eminescu” din Cernăuţi.
În faţa unei săli arhipline a Universităţii de Medicină din Cernăuţi peste 400 de artişti au prezentat datini şi obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă, toţi fiind răsplătiţi cu aplauze generoase din partea unui public entuziasmat din care, şi de această dată, au făcut parte doamna Eleonora Moldovan – Consul general al României la Cernăuţi, şi Ionel Ivan – ministru secretar de stat. Printre oaspeţii care au onorat tradiţionalul festival românesc s-a numărat şi ansamblul Doruleţ din comuna botoşăneană Durneşti, ansamblu pe care l-am însoţit într-o lungă şi rece zi de iarnă, de duminică 17 decembrie 2017.

Pentru un mini spectacol de aproximativ jumătate de oră, cei 20 de tineri membri ai Doruleţului durneştean, formaţie condusă de Aurel Axine, au sacrificat peste 15 ore, dintre care vreo şapte în vama ucraineană unde au trebuit să rabde excesul de zel al controlorilor ucraineni.

Dar, după cum avea să declare şi Vasile Sasu, primarul comunei Durneşti, “tot efortul acestor tineri minunaţi a fost răsplătit cu aplauzele românilor din Cernăuţi”. Pentru că jocul căpriţelor şi al căiuţilor din Durneşti a fost o reală încântare pentru cei peste 600 de spectator ai ediţiei din acest an a Florilor Dalbe.

Vreme de câteva ore publicul românesc de la Cernăuţi a uitat de presiunea autorităţilor ucrainene care, printr-un subiectiv şi nemilos articol 7 din Legea educaţiei din Ucraina, vor să închidă şcolile cu predare în limba română din Ucraina. Prin continuarea organizării acestui festival de excepţie, gazdele Vasile şi Ancuţa Bîcu, Nicolae Şapcă şi alţii au dovedit că dulcele grai românesc nu poate fi cenzurat peste noapte. Iar la frumuseţea festivalului menţionat şi-a adus contribuţia şi corul feminin “George Enescu” din Dorohoi care a interpretat magistral o suită de colinde româneşti.

Ca şi în anii trecuţi, indiscutabil Florile Dalbe a fost un success şi un nou moment sublim de promovare a limbii române. Şi tot duminică 17 decembrie pe străzile municipiului Botoşani s-a desfăşurat cea de-a 43- ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, manifestare care a adunat sute de botoşăneni iubitori ale tradiţiilor strămoşeşti.

Publicul botoşănean a putut admira costume şi obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă din comunele botoşănene dar şi a ansamblurilor invitate din judeţele Suceava, Bacău, Constanţa, Maramureş şi Republica Moldova. Totul într-o tradiţională şi frumoasă organizare a Centrului Judeţean de Creaţie pentru Promovarea şi Conservarea Tradiţiilor Populare Botoşani, instituţie condusă de interpreta de muzică populară Cornelia Ciobanu. (Gabriel BALAŞA)

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad