Connect with us

Primăria ar putea reduce din subvenţia de 2,5 milioane de euro pe care o dă anual la Modern Calor

Published

on

După mulţi ani în care Termica şi ulterior Modern Calor au fost ţinute în viaţă cu bani de la bugetul local, în sfârşit se vor lua nişte măsuri. Practic, banii încasaţi de botoşănenii care stau la case sau cei care au centrale termice erau folosiţi pentru a subvenţiona preţul gigacaloriei la sistemul de termoficare din municipiu.
Explicaţia oficială era că este un ajutor acordat acordat botoşănenilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. În realitate, era o formă de a finanţa Modern Calor pentru a nu ajunge în faliment. În condiţiile în care bugetul pe 2018 se anunţă unul foarte mic, primarul Cătălin Flutur a afirmat că vor trebui reduse cheltuielile şi diminuate subvenţiile acordate. Măsura este una cât se poate de corectă mai ales că de această subvenţie beneficiază doar o parte a locuitorilor municipiului şi în plus nu se ţine cont de veniturile acestora. De energie subvenţionată beneficiază atât cel cu salariu minim pe economie cât şi cel cu venituri de mii de euro. La ora actuală, preţul de producţie a unei gigacalorii este de aproximativ 370 lei iar populaţia plăteşte 164 lei. Diferenţa este suportată din bugetul local.

“Municipiul Botoşani cheltuieşte în momentul de faţă în jur de 11 milioane de lei doar pe subvenţia la energie termică oferită celor 10.000-12.000 de abonaţi. Luăm bani de la toţi şi asigurăm subvenţii pentru o anumită categorie. Mai mult, ANRE ne-a comunicat că au luat decizia să mărească preţul gigacaloriei la Botoşani cu 17 lei. Asta ar însemna să mai adăugăm încă un milion de lei la subvenţie. Voi propune Consiliului Local o creştere a preţului de referinţă la energia termică. Din cei 10.000-12.000 de consumatori la Modern Calor, vreo 2000-3000-4000 sunt vulnerabili. Statul s-a angajat că îi va sprijini. Vom încerca să mărim preţul plătit de populaţie. La Botoşani, preţul de referinţă este 164 lei/gigacalorie. Preţul de producţie a unei gigacalorii este de 374 de lei. La Suceava, preţul de referinţă este 240 lei, Iaşi 245 lei, Arad 264 lei, Timişoara 242 lei, Focşani 266 lei, Constanţa 250 lei, Cluj 220 lei. Noi avem 164 lei. Un abonat la Modern Calor ar trebui să plătească 374 lei pe gigacalorie. Noi acordăm subvenţie de la 164 şi până la 374 lei. A fost o decizie socială. O să mergem pe o medie, 220-230 lei. Dacă vom merge pe 230 lei, economia la bugetul local va fi de peste 3 milioane de lei pe an”, a spus primarul Cătălin Flutur.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad