Connect with us

Municipiul Botoşani pierde 16 milioane de lei. Flutur: “Este nedrept ca locuitorii municipiului Botoşani…”

Published

on

Municipiul Botoşani va avea în 2018 un buget mult mai mic decât în acest an. Noua lege a bugetului de stat va defavoriza municipiile din România şi va avantaja comunele şi oraşele mici. Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani, susţine că că de la bugetul statului se vor aloca cu 16 milioane de lei mai puţin.
“Suntem în plină perioadă de pregătire a bugetului pe 2018. Sunt discuţii pentru constituirea bugetului de stat care ne va fi nouă ca un fel de far călăuzitor. Din păcate, eu împreună cu primarii de municipii constatăm că toate promisiunile din parte guvernanţilor nu se respectă. Am mai fost păcăliţi fiecare în parte, că vom primi, vom avea bani. În calitate de primar al municipiului Botoşani, mă alătur cu fermitate demersului făcut de Asociaţia Municipiilor, având în vedere că municipiului nostru i se vor confisca mai mult de 16 milioane de lei, în condiţiile aprobării în forma propusă de PSD-ALDE a legii bugetului de stat pe anul 2018. Este nedrept ca locuitorii municipiului Botoşani să fie deposedaţi de fondurile necesare dezvoltării oraşului. Este nedrept să nu avem fonduri pentru cofinanţarea proiectelor pe care ne străduim să le accesăm. Este nedrept să nu avem bani pentru funcţionarea oraşului”, a spus primarul municipiului Botoşani.

Flutur a făcut un apel la parlamentarii PSD pentru a modifica proiectul de buget astfel încât municipiile din România să-şi poată asigura cheltuielile.

“Fac apel la parlamentarii de Botoşani, în primul rând la domnul deputat Budăi Marius care este membru al comisiei de Buget-Finanţe, să susţină UAT-urile din România şi din judeţul Botoşani. Oraşul nu poate să funcţioneze fără bani. În municipiul Botoşani sunt foarte mulţi salariaţi, foarte multe firme, mulţi bani care ne vin din impozite şi taxe. Atâta timp cât din 108 milioane care se prevede că se vor încasa în municipiul Botoşani, nouă ne revin doar 42 milioane lei, nu este corect. Oraşul are nevoie de dezvoltare. Toată lumea o să fie mulţumită pentru că îşi ia salariul dar toată lumea va fi nemulţumită dacă în oraş nu se va întâmpla nimic. Încercăm să găsim soluţii de a diminua o parte din cheltuieli. Toate contractele noastre vor fi supuse unei analize concrete şi încercăm să le reducem cu măcar 10%. Eu nu pot decât să fac propuneri. Decidentul este Consiliul Local. Nu primarul Flutur măreşte sau nu măreşte taxele locale. Primarul Flutur poate doar propune ceva. Cei care decid sunt consilierii locali. Obligaţia mea este să găsesc variante ca acest oraş să funcţioneze”, a mai spus primarul municipiului Botoşani care a adăugat:

“În momentul de faţă sunt avantajate comunele şi oraşele mici. Acolo este grosul de votanţi. Pot să iasă în Bucureşti sau în marile oraşe din România şi un milion de oameni. Mai sunt încă vreo opt milioane care se duc doar la vot”.

Comunicat adresat guvernului de către primarii de municipii:

În numele Asociației Municipiilor din România, Ilie Bolojan Președinte Executiv al acesteia și Primarul Municipiului Oradea, a emis următorul comunicat de presă:

”Având în vedere prevederile proiectului de Lege a bugetului de stat pentru anul 2018, AMR constată următoarele:

Prin reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10% (OUG 79/2017) municipiile din România înregistrează pierderi de venituri substanțiale.

Reducerea veniturilor pe care le vor avea la dispoziție municipiile în anul 2018 se datorează în mare parte și procedurii de folosire a 50% din excedentul acestora pentru compensarea pierderilor cauzate de reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%;

Deși în negocierile Executiv-AMR au fost date asigurari că bugetele locale nu vor scădea, simulările făcute la nivelul municipiilor arată că, din păcate, Guvernul ia aproximativ 50% din cota ce revenea din colectarea impozitului pe venit, pentru autoritățile locale.

Concluzia este că bugetele primăriilor vor scădea. Mai mult banii nu se vor regăsi la cetățeni deci nu putem vorbi de o relaxare fiscală.

Luând în considerație aceste observații AMR cere:

Modificarea cotelor din impozitul pe venit alocate autorităților publice locale în procent de 100% așa cum este prevăzut în proiectul codului finanțelor publice locale, elaborat de MFP, cât și în Programul de Guvernare:

– din procentul de 100%, să fie alocat 67% direct primăriilor.

Dorim să subliniem încă o dată că în contextul creșterii economice a României, dezvoltarea țării nu poate fi privită decât ca sumă a dezvoltării fiecăruia dintre UAT-uri.

Reducerea capacității de dezvoltare a comunelor, orașelor, municipiilor și județelor prin diminuarea veniturilor nu poate avea decât un impact negativ asupra dezvoltării fiecărui UAT și în ansamblu pe termen mediu a întregii țări.

În aceste condiții, facem un apel la deputații și senatorii României ca în dezbaterea legii bugetului să aibă în vedere aceste aspecte pe care AMR le semnalează și să sprijine introducerea propunerilor noastre în prevederile finale ale legii bugetului de stat pentru anul 2018.”

În calitate de Primar al Municipiului Botoșani, mă alătur cu fermitate demersului făcut în acest comunicat de presă, având în vedere că municipiului nostru i se vor confisca mai mult de 16 milioane de lei în condițiile aprobării și aplicării în forma propusă de Guvernul PSD-ALDE a Legii bugetului de stat pe anul 2018.

Este nedrept ca locuitorii municipiului Botoșani să fie deposedați de fondurile necesare dezvoltării orașului. Este nedrept să nu avem fonduri pentru cofinanțarea proiectelor pe care ne străduim să le accesăm. Este nedrept să nu avem bani pentru funcționarea orașului, atâta vreme cât împreună cu echipa cu care lucrez în Primărie ne străduim să oferim locuitorilor un standard de viață normal.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad