Connect with us

INVESTIŢII de peste 6 milioane de euro în cel mai nordic oraş din judeţul Botoşani

Published

on

În următorii doi-trei ani se vor realiza câteva investiţii importante în Darabani, cel mai nordic oraş din judeţul Boşani şi din România. Este vorba de investiţii în unităţile de învăţământ, în iluminat public şi într-un parc fotovoltaic.
Cele mai mari investiţii se vor realiza pe programul PNDL2. Liviu Hrimiuc, primarul oraşului Darabani, spune că au fost aprobate 3 din cele 11 proiecte depuse pe PNDL2.

“Am depus 11 proiecte pe PNDL şi ni s-au aprobat trei. Este un proiect mare, de aproape patru milioane de euro, pentru renovarea liceului, extindere, dotare. Mai avem o grădiniţă la care nu s-a mai intervenit de mult timp şi un pod boieresc. Valoarea celor trei proiecte este de 210 miliarde de lei vechi. Nu am putut obţine finanţarea pentru apă deoarece suntem incluşi în masterplanul judeţean şi suntem nevoiţi să aşteptăm. Neavând finanţare pentru apă-canalizare, nu am primit fonduri nici pentru asfaltare”, ne-a spus primarul Liviu Hrimic care a mai precizat că va încerca să găsească alte variante de finanţare pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, o staţie de tratare şi o staţie de epurare.

În afara investiţiilor pe PNDL2, în Darabani vor mai intra aproximativ 1,5 milioane de euro de la guvernul elveţian.

“Am primit un răspuns pozitiv în ceea ce priveşte un proiect finanţat cu fonduri elveţiene. Am depus două proiecte pentru un parc fotovoltaic şi modernizarea iluminatului stradal. Proiectul privind iluminatul stradal este în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, cota de participare a noastră fiind de 500.000 lei. Sunt şanse mari să fie aprobat şi proiectul privind parcul fotovoltaic”, a mai spus primarul oraşului Drabani.

Marea problemă este că de anul viitor, Primăria Darabani va trebui să plătească ratele la un credit contractat în urmă cu mai bine de doi ani. În condiţiile în care bugetul pe 2018 nu se anunţă a fi unul prea generos, ar putea apărea dificultăţi în asigurarea cofinanţării proiectelor.

“Primăria Darabani are un credit în valoare de 4 milioane de lei, am fost în perioada de graţie iar de la 1 ianuarie 2018 începem să plătim rate şi dobânzi. Este undeva la 80.000 lei lunar”, a afirmat Liviu Hrimiuc.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad