Connect with us

Economic

INTERVIU. Ana Manuela Zarug: “Dacă o să mărească în fiecare an salariul brut, în mod artificial, eu vă spun că se închid toate activitățile”

Published

on

 

Principala problemă a mediului de afaceri a devenit forţa de muncă… 

Firmele care se ocupă de producţie găsesc din ce în ce mai greu oameni calificaţi iar majorarea salariilor în sectorul bugetar a reprezentat încă o lovitură pentru mediul privat. Într-un interviu acordat pentru Botoşani Online, Ana Manuela Zarug, managerul companiei Serconf, a explicat cum poate fi rezolvată problema forţei de muncă, a vorbit despre fiscalitate, despre majorarea salariilor în sectorul bugetar şi situaţia companiei pe care o conduce.

Cum vedeţi rezolvarea problemei forţei de muncă?

În sfârșit am văzut și eu zilele trecute o inițiativă legislativă pentru ca forța de muncă să fie pregătită atât în învățământul liceal profesional cât și universitar, în funcție de necesarul forței de muncă la nivel național. E prima dată după 1990. În perioada 2000-2004, când eram consilier local, pentru liceul textil se hotăra la nivelul municipalității un necesar de forță de muncă. La vremea respectivă, Liceul Textil pregătea țesători și filatori iar industria textilă era la pământ în municipiul Botoșani.

Mă întrebam de ce facultăţile de textile pregătesc în continuare filatori şi țesători când nu mai există industrie textilă. Unde să se ducă filatorii şi țesătorii? Au venit la noi  mulți absolvenți să se angajeze dar ei nu erau pe domeniul de activitate. Am angajat ingineri absolvenți ca tehnicieni sau ca muncitori, sub nivelul lor de pregătire. Nu puteam să-i angajez ca ingineri.

În al 13-lea ceas am văzut o inițiativă. Probabil sau plâns oamenii de afaceri. Am nevoie de ingineri constructori, pregătesc ingineri constructori. Am nevoie de zidari, electricieni… Automatişti la nivelul municipiului Botoșani nu găsești. Avem o grămadă de utilaje pentru care avem nevoie de automatişti. Nu găsim pentru că nu mai sunt persoane calificate.

Sunteţi pentru învăţământul dual sau profesional?

Optica mea este pentru învățământul profesional. Ar trebui organizate clase profesionale la liceele de specialitate. Cei care au nevoie de forță de muncă calificată trebuie să finanțeze actităţile de practică. Eu voi angaja un maistru instructor, voi amenaja un mic atelier unde vor fi pregătiţi 15 elevi care intră în patronajul nostru. Acești 15 trebuie multiplicați la fiecare generație.

Altfel nu vom rezolva problema forței de muncă. Trebuie să existe niște norme metodologice iar elevul să fie obligat ca patru-cinci ani să lucreze în societatea respectivă. Același sistem din poliție sau armată trebuie implementat și în acest domeniu. De ce acolo se poate și aici nu?

În ce măsură este afectat mediul privat de majorarea salariului minim?

Dacă în următorii ani nu vom reduce fiscalitatea pe salarii iar omul să aibă netul mai mare, salariile nu vor fi niciodată atractive pentru cei care vor să se întoarcă în țară. Să dai 45% la stat din salariu brut, mi se pare enorm. Dacă o să vină în fiecare an și o să mărească brutul în mod artificial, eu vă spun că se închid toate activitățile.

Cei care prestează activități în România trebuie să își mărească tarifele iar cei care trebuie să beneficieze de acele activități nu o să aibă bani să le plătească. Cei care exportă, nu o să poată mări prețurile. Vor spune: mă duc în altă țară unde știu că am măcar cinci ani în care nu fac majorare de prețuri. La tine în țară este un guvern care an de an, în mod artificial, fără eficientă și fără productivitate, majorează salariile. Orice majorare de salariu trebuie să aibă în spate eficienţă.

Creşterile cele mai mari sunt în sectorul bugetar. S-a creat o concurenţă mediului privat?

După ce au mărit salariile la bugetari s-au gândit că au făcut o mare greșeală. Toată lumea s-ar fi dus acolo buluc, la stat degeaba și la luat salarii mari. Din munca noastră, a celor care producem, au făcut salarii mai mari la bugetari decât ale noastre. Este o inechitate evidentă. Noi nu avem salarii mici la Serconf dar o ingineră a plecat bibliotecară la un liceu. O bibliotecară la un liceu are salariu mai mare decât un inginer şi nici nu lucrează 8 ore. E corect?

De câţi oameni mai aveţi nevoie?

Eu aș mai avea nevoie de 45 de muncitori. Teoretic îi am dar nu sunt la serviciu. Am 19 care sunt în concediu de maternitate. După ce termină concediile de maternitate, se duc la Comisia de Handicap şi îşi prelungesc până la 3 ani. Oare medicii care pun semnătura și parafa pentru niște copii sănătoși, nu au nicio mustrare de conștiință? Cum să declari niște copii sănătoși ca fiind handicapaţi?

Aș avea nevoie de încă 45 de oameni şi nu ar mai trebui să lucrăm ore suplimentare. În momentul acesta, am doar 14 oameni cu salariul minim pe economie. 13 femei de serviciu și omul care face curățenie. Avem peste 30 de oameni la care le plătim transportul la fiecare sfârșit de lună. Le decontăm integral transportul. Dacă transportul costă 250-300 RON pe lună atât să le decontăm. E o cheltuiala suplimentară foarte mare. Urmează să mai aducem 18 oameni de la Mihălășeni cărora le vom pune un mijloc de transport la dispoziţie.

În aceste condiţii, sunteţi obligaţi să majoraţi preţurile?

Am făcut o socoteală. Dacă îmi aprobă salariile acestea brute astfel încât oamenii să nu piardă netul ba chiar un pic să câștige, ne-am încadra în preţurile actuale. Depinde ce o să zică acționarul majoritar. Pe 18, 19 și 20 decembrie o să fiu la București ca să discutăm politica de prețuri. Profitul scade. Şi anul acesta a scăzut foarte mult. Anul trecut am făcut aproape un milion de euro iar anul acesta nici 400.000 de euro nu facem deoarece au crescut salariile cu 32%. În anii anteriori rata profitului era 16, 17, 18% iar anul viitor nu ajungem nici la 10%.

Renunţaţi la investiţii?

Am contractat un plafon de credit în sumă totală de 800 .000 euro. Datorită creșterii salariilor am mers până la 405.000 euro şi am oprit comenzile pentru utilaje noi. Am beneficiat de un an de grație iar din 2018 trebuie să rambursez câte 100.000 euro anual. Poate din 2019 să folosesc cei patru sute de mii de euro din linia de credit. Plătesc 100.000, mai iau 100.000.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad