Connect with us

Tech

Senatorul PNL Botoşani, Costel Şoptică, cere responsabilizarea victimelor hărţuirii sexuale

Published

on

Photo: Shutterstock

Senatorul PNL Botoşani, Costel Şoptică, solicită responsabilizarea victimelor hărţuirii sexuale, adresându-se în acest sens, printr-un document parlamentar, ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.

„Campania derulată în toată lumea, inclusiv în România, de condamnare a hărţuirii sexuale, are deocamdată efecte doar la modul moral. Acţiunile de blamare a acestui fenomen nedorit se desfăşoară, din păcate, doar în mediul online şi pe reţelele de socializare, foarte puţine victime din ţara noastră recurgând la instituţiile abilitate ale statului”, a subliniat liderul PNL Botoşani, în interpelarea transmisă conducerii MAI.

În final, Costel Şoptică a cerut ministrului de Interne să-i răspundă la următoarele solicitări:

1. Câte victime ale hărţuirii sexuale au depus plângere la Poliţie, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Botoşani, în acest an raportat la anii trecuţi?

2. Câte dosare penale au fost întocmite pentru această infracţiune, în România şi punctual în Botoşani, şi care au fost rezoluţiile anchetatorilor?

3. Cum încurajaţi persoanele hărţuite să se adreseze organelor legii, pentru a fi anchetate aceste fapte?”.

„Codul Penal, respectiv Legea 286/2009, statuează şi pedepseşte „hărţuirea sexuală” doar în baza unei plângeri prealabile, la Art. 223: «Hărţuirea sexuală: (1) Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.» În aceste condiţii, dacă victimele nu depun plângeri la Poliţie, nu se poate face cercetarea şi pedepsirea celor vinovaţi”, a concluzionat senatorul liberal.

Biroul de Presă al Senatorului PNL Botoşani Costel Şoptică, 20 noiembrie 2017

Distribuie pe:
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad