Connect with us

AGRICULTURA

Un tânăr fermier botoşănean investeşte peste 400.000 de euro în …

Published

on

Fermierii botoşăneni au început să investească sume mari în achiziţionarea de utilaje performante astfel încât să îşi uşureze munca, să plătească mai puţini oameni şi să obţină producţii mult mai bune. Când anul agricol este unul bun, aşa cum a fost 2017, fermierii botoşăneni încep imediat să investească pentru a ţine pasul cu străinii.
Un execumplu este Tiberiu Nichiteanu, un tânăr fermier din localitatea Miorcani, comuna Rădăuţi Prut, judeţul Botoşani. Se declară mulţumit de producţiile obţinute anul acesta şi spune că la unele culture s-au dublat cantităţile comparativ cu 2016.

“Anul agricol 2016-2017 a fost unul dintre cei mai buni din ultima perioadă. Au fost producţii acceptabile la aproape toate culturile. Regina anului a fost floarea soarelui. Dacă în 2016 am scos 2000 de kilograme la hectar, anul acesta am avut 3800 de kilograme la hectar. La porumb am obţinut 9700 kilograme la hectar, la grâu aproximativ 6000 kilograme. La soia a fost producţie mai slabă, aproximativ 2200 kilograme”, ne-a spus Tiberiu Nichiteanu.

Producţia a fost bună dar preţurile sunt foarte mici. Tânărul fermier botoşănean a vândut o parte din produse iar restul le-a păstrat în depozitele fermei.

“Am vândut o parte din recolta de porumb cu 0,45 lei kilogramul. La floarea soarelui a fost 1,25 lei. Restul avem în depozite şi aşteptăm vremuri mai bune”, a mai afirmat Tiberiu Nichiteanu.

Investiţii de 400.000 de euro în utilaje

Fermierul botoşănean a decis ca mare parte din profitul obţinut să-l investească în achiziţionarea de utilaje agricole. Deja a cumpărat cu tractor de peste 100.000 de euro iar până în primăvară îi vor sosi şi restul utilajelor.

“Am cumpărat un tractor John Deere 7250R care deja l-am folosit la lucrările de toamnă. Am comandat un combinator care va ajunge în februarie. Aştept să-mi vină un transportor de cereale, pneumatic, cu capacitate de 60 tone pe oră. Tot iarna asta vreau să mai achiziţionez o combină John Deere W540. Sunt investiţii în jur la 400.000 de euro dar pentru a face performanţă în agricultură, trebuie utilaje performante”, spune fermierul botoşănean.

15.000 de lei hectarul de teren

În paralel cu achiziţia de utilaje, fermierul botoşănean cumpără şi teren agricol pe raza comunei Rădăuţi Prut. În prezent lucrează peste 1300 de hectare dar numai o parte sunt în proprietatea lui, restul fiind în arendă.

“Achiziţionez terenul pe care îl lucrez. Terenul este în arendă iar dacă proprietarul vrea să îl vândă, îl cumpărăm noi. Dacă apar şi alte oportunităţi în zonă, suntem dispuşi să cumpărăm. Am oferit 15.000 lei hectarul”, susţine Tiberiu Nichiteanu.

Mai citeşte:

La 32 de ani, un botoşănean conduce o afacere de milioane de euro şi intră în concurenţă cu marile companii străine: „Am fost mai serioşi decât ei”

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )