Connect with us

Administratie

Unele taxe şi impozite cresc cu 50% în Botoşani. Majorări semnificative la impozitul pe clădiri, maşini şi rezervarea locului de parcare

Published

on

Executivul Primăriei Botoşani pregăteşte o serie de majorări semnificative ale taxelor şi impozitelor locale, pentru anul 2018. Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Local, unele taxe şi impozite se vor majora cu 50% de la 1 ianuarie 2018.
Consilierii locali au fost informaţi zilele trecute de către executivul primăriei cu privire la situaţia veniturilor din taxe şi impozite prognozate pentru anul 2018. Potrivit acestei informări făcute de Primăria Municipiului Botoşani, prin Direcţia de Taxe şi Impozite, veniturile totale prognozate pentru 2018 sunt de 44.629.297, indicele de creştere a veniturilor din impozite și taxe fiind de -18,0%.

Intenţia executivului primăriei este de a majora cu 37,5% impozitul pe clădirile rezidenţiale şi cu 50% impozitul pe clădirile nerezidenţiale, la persoanele fizice. La persoanele juridice, se doreşte o majorare cu 20% a impozitului pe clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale. În ceea ce priveşte taxa pe clădiri proprietate publică concesionate, închiriate, se prevede o majorare cu 20%. Tot cu 20% se doreşte creşterea impozitului pe teren (curţi-construcţii) şi pe mijloacele de transport, atât la persoanele fizice cât şi la cele juridice. Mai mulţi bani vor trebui să scoată din buzunare şi botoşănenii care vor să-şi concesioneze un loc de parcare. Executivul primăriei vrea să majoreze cu 50% taxa pentru rezervarea locului de parcare la persoanele fizice şi cu 33,3% la persoanele juridice. Toate aceste majorări înseamnă 6.163.321 lei, care vor trebui suportaţi de către botoşăneni în 2018. Acum mingea este în terenul Consiliului Local care va trebui să decidă dacă aprobă majorările de taxe şi impozite propuse de primarul Flutur sau vor găsi o altă soluţie.

Tincu: “Să nu creadă nimeni că botoşănenii vor plăti în plus pentru a rezolva salariile din primărie”

Consilierii locali PSD susţin că nu sunt de acord cu o majorare atât de mare a taxelor şi impozitelor locale în condiţiile în care banii nu vor ajunge în investiţii ci pentru plata salariilor în Primăria Botoşani.

“La finalul şedinţei de îndată din această săptămână. Ni s-a pus în faţă povestea asta. Din propunerile primarului reiese creşteri de impozite şi taxe cu 50%. Este o problemă foarte serioasă, foarte importantă şi nu poate fi tratată cu un comunicat de presă şi un comunicat la consilierii locali, din fugă. Flutur şi oamenii de specialitate din primăriei trebuie să se pregătească foarte bine pentru rezolvarea acestei probleme. Să nu creadă nimeni că botoşănenii vor plăti în plus pentru a rezolva salariile din primărie şi pentru majorarea salariului primarului. De la 1 ianuarie 2018, salariul primarului va fi 16.000 de lei. Trebuie să vină cu lucruri concrete de restructurare a activităţii economice şi financiare a primăriei pe termen mediu şi lung. Primăria trebuie tratată ca o firmă privată, să se analizeze veniturile, costurile pe un an, cât înseamnă costurile salariale. Trebuie tratată cu maximă seriozitate această problemă. Eu personal şi ceilalţi consilieri PSD vom fi foarte atenţi la această problemă”, a spus consilierul local Mihai Tincu.

Salarii mărite, angajări şi proiecte ratate

În urmă cu vreo 4 ani, Cătălin Flutur îl acuza pe Ovidiu Portariuc că şi-a angajat mai mulţi prietenii în Primăria Botoşani. A trecut un an şi jumătate de când Flutur i-a luat locul lui Portariuc dar nu am auzit ca oamenii lui Portariuc să fie plecat. În schimb, prin Primăria Botoşani au apărut feţe noi în ultimul an, semn că s-au mai făcut angajări.

În plus, DSPSA a angajat mai mulţi oameni pentru Parcul Cornişa. Sunt directori, contabili, jurişti… Nu avem Parcul de Agrement Cornişa şi nici nu ştim dacă îl vom avea vara viitoare dar s-au angajat oameni care de un an sunt plătiţi din bani publici. Se pare că pentru domnii care administrează banul public, mai puţin contează că nişte oameni încasează câteva mii de lei lunar, fără să facă nimic. Rămâne de văzut ce vor spune cei de la Curtea de Conturi.

Dacă aceste majorări de taxe s-ar fi făcut pentru realizarea unor investiţii în municipiul Botoşani, probabil nu ar fi fost multe discuţii. Problema este că botoşănenii trebuie să suporte lefurile majorate ale sutelor de oameni din primărie, lefuri care sunt mult mai mari decât în zona privată.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad

© 2020 Botosani Online. Toate drepturile rezervate. ( VILHEM )