Connect with us

AGRICULTURA

FOTO-VIDEO. Un mare fermier botoşănean investeşte în cercetare: „În 2015 şi 2016 am avut o secetă cruntă. Hibrizii româneşti au rezistat. Sunt adaptaţi condiţiilor locale”

Published

on

dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (0)

Dumitru Avădănei, administratorul companiei Fodgard Liveni şi totodată unul dintre cei mai mari fermieri din judeţul Botoşani, investeşte de câţiva ani în cercetarea agricolă. El produce, procesează şi comercializează seminţe. Spune că investeşte în cercetarea românească pentru că este român şi pentru că hibrizii autohtoni sunt mai buni decât cei importaţi.

Săptămâna trecută, o delegaţie importantă de cercetători în agricultură, în frunte cu Pompiliu Mustăţea, directorul general al Institutului Naţional, Cercetare, Dezvoltare Agricolă Fundulea, a venit în comuna Manoleasa pentru a vedea lotul experimental de hibrizi româneşti de porumb realizat de fermierul botoşănean pe un hectar de teren. Este vorba de 13 hibrizi creaţi de Institutul Fundulea dintre care deja sunt cultivaţi în judeţul Botoşani.

dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (30)„Fac loturi de hibridare de mulţi ani. Eu lucrez din 1970 şi promovez hibrizii româneşti pentru că în primul rând sunt român. Pentru că m-am născut şi hrănit din pământ românesc şi voi intra în pământul din care m-am hrănit. Hibrizii româneşti sunt adaptaţi condiţiilor locale. Cercetarea românească a fost la înălţime dar de 20 şi ceva de ani a fost lăsată în paragină. Cei care lucrează în staţiunile româneşti au salarii de mizerie. Doar dragostea de meserie îi determină să continue cercetările. Încercăm noi agricultorii să finanţăm Institutul Fundulea şi staţiunile de cercetare. O parte din preţul seminţelor vândute de noi către producătorii agricoli, merge drept redevenţă la staţiune şi se refinanţează cercetarea”, ne-a spus Dumitru Avădănei.

Hibrizii româneşti rezistă la secetă

Avantajul hibrizilor româneşti este că aceştia sunt mai rezistenţi în perioadele de secetă. În 2015 şi 2016, judeţul Botoşani a fost afectat de secetă iar cei care au cultivat hibrizi româneşti nu au înregistrat pierderi foarte mari.

dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (32)„Am 13 hibrizi româneşti de porumb şi 3 soiuri de soia. Sunt adaptaţi condiţiilor pedoclimatice, sunt mai rezistenţi la secetă. În 2015 şi 2016 când am avut o secetă cruntă, hibrizii româneşti au rezistat. Hibrizii străini au o concentraţie de siliciu mai mare şi nici animalele nu mănâncă acei cocenii”, ne-a spus fermierul botoşănean care a mai precizat că unii hibrizi româneşti asigură o producţie la fel de bună ca hibrizii străini.

„Suntem invadaţi de seminţe străine”

O parte dintre fermieri încearcă să relanseze cercetarea în agricultură după ce au constatat că piaţa românească este invadată de produse importate din alte ţări. Ei s-au săturat să tot aştepte ca statul român să se implice şi au decis să sprijine cercetarea.

dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (16)„Suntem invadaţi de seminţe străine. Nu au potenţialul soiurilor româneşti. Soiul Glosa de grâu de la Fundulea deţine supremaţia în Europa. Mai există un soi de grâu creat de domnul Tabără şi care a obţinut medalia de aur la Leipzig. Când s-a spus că tot ce e românesc e grămadă de fier vechi, oamenii s-au repezit la ce e străin. Nu au mai ţinut cont de calitate. Străinii ne-au încălecat, ne aduc carne veche de 40 de ani, ne aduce brânzeturi făcute din cine ştie ce. Cele mai naturale sunt produsele pe care le prezentăm noi. Am făcut loturi de hibridare inclusiv pentru străini. Acei străini au cumpărat la preţul de producţie, l-au ambalat în saci de hârtie şi l-au vândut de trei-patru ori mai mult”, ne-a mai spus Dumitru Avădănei.

„Cercetarea agricolă a fost o cenuşăreasă”

În comuna Manoleasa au fost prezenţi mai mulţi cercetători de Institutul Fundulea şi de la alte staţiuni de cercetare din România. Au venit să vadă lotul experimental realizat de Dumitru Avădanei şi ferma pe care acesta o deţine în localitatea Liveni din comuna Manoleasa. Pompiliu Mustăţea, directorul Institutului de Cercetare Fundulea ne-a spus că în ultimele două decenii, statul român nu a pus accent pe cercetarea agricolă şi din acest motiv produsele de import au câştigat din ce în ce mai mult teren.

dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (53)„După revoluţie, cercetarea agricolă a fost considerată o cenuşăreasă. Nu am mai avut finanţare de la bugetul statului. Acum avem o finanţare complementară, bazată pe accesarea de proiecte. Veniturile sunt din surse proprii, vânzarea de seminţe şi o redevenţă pe care o plătesc fermierii. Am reuşit să ne menţinem pe piaţa grâului în România. Soiurile de la Fundulea acoperă anual 61-66% din suprafaţa totală cultivată cu grâu. Soiul Glosa este înregistrat şi în alte ţări. La porumb am mai pierdut din pondere. Hibrizii noştri pierd ceva mai greu apa în preajma recoltatului. Acest aspect este benefic în anii foarte secetoşi. La floarea sorelui am mai pierdut din pondere deoarece încă nu aveam hibrizi cu rezistenţă la ierbicide. Am reuşit să transferăm această genă, obţinând hibrizi rezistenţi la ierbicide. Din păcate ISTIS nu ne-a recunoscut aceşti hibrizi ca fiind rezistenţi ierbicide. I-am cultivat în loturi demonstrative iar comportarea a fost foarte bună. Sperăm ca fermierii români să se îndrepte din nou către creaţiile lansate de institutul nostru”, ne-a spus Pompiliu Mustăţea, director general al Institutului Naţional, Cercetare, Dezvoltare Agricolă Fundulea.

„Este un lot demonstrativ care merită a fi văzut”

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Botoşani susţin fermierii care realizează loturi experimentale şi care se implică în domeniul cercetării. Ei recomandă fermierilor să se orienteze către producerea de seminţe deoarece pot obţine producţii bune.

„Ne aflăm la un producător din comuna Manoleasa, la SC Fodgard, administrată de Dumitru Avădănei. Un lot demonstrativ făcut în colaborare cu cei de la Staţiunea Fundulea. Avem mai mulţi hibrizi care au fost testaţi la noi în zonă. Este un lot demonstrativ care merită a fi văzut şi le recomand celor care vor să meargă pe producerea de sămânţă, să vină şi să vadă la faţa locului calităţile acestui lot demonstrativ”, a precizat Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (1) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (70) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (68) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (66) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (61) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (57) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (54) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (53) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (50) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (49) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (47) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (43) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (42) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (39) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (37) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (33) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (32) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (31) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (30) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (25) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (24) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (23) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (22) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (19) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (17) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (16) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (15) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (14) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (12) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (11) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (10) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (9) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (8) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (6) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (4) dumitru avadanei, manoleasa, lot experimental (2)

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad