Connect with us

Administratie

Sancţiuni între 20.000 şi 50.000 de lei pentru cei fără autorizaţie ISU. Raed Arafat: “Nu vor mai fi alte amânări. Pompierii au obligativitatea să sisteze activitatea”

Published

on

inaugurare punct ISU Flamanzi (4)

Începând de astăzi, toţi agenţii economici, proprietarii de construcţii şi toate instituţiile care nu nu respectă normele în ceea ce priveşte securitatea la incendiu, vor fi sancţionaţi cu amenzi uriaşe şi riscă închiderea activităţii.

După tragedia din clubul Colectiv, pompierii au declanşat o amplă acţiune de verificare a spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea agenţii economici şi instituţiile publice. Pentru că au apărut foarte multe discuţii, reprezentanţii IGSU au decis să amâne aplicarea sancţiunilor pentru cei care nu deţin avizele privind securitatea la incendiu.

Prezent la inaugurarea Punctului ISU de la Flămânzi, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că se vor face controale în continuare şi se vor închide spaţiile unde se încalcă legislaţia.

“Pentru partea de avize au fost amânări dar amânările nu au însemnat că dacă ai ceva grav, nu se închide. Amânarea a fost pentru amendă şi obţinerea documentaţiei. Aceste amânări se termină, nu vor mai fi alte amânări. Cei care nu şi-au obţinut autorizaţiile, vor primi amenzi. Acolo unde sunt abateri grave descoperite de pompieri, pompierii au obligaţia să sisteze activitatea. Depinde de gravitatea abaterii”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că nu are informaţii cu privire la închiderea unor scoli, spitale sau instituţii publice dar nici nu exclude acest lucru.

“Nu am astfel de informaţii. Depinde de ce fel de abateri sunt şi dacă intră în incidenţa legii de a închide aceste spaţii. Am închis şi acum. Au fost inspecţii la cluburi, la discoteci, în care s-au găsit oameni peste numărul permis. Au fost închise două luni, au fost amendate. Şi pe parcursul anului care a trecut s-au luat măsuri mai drastic. Nu putem avea câte un pompier care să păzească fiecare stradă şi fiecare clădire. Responsabilitatea trebuie să vină şi din partea noastră, ca populaţie. Este imposibil să ai câte un pompier sau un poliţist care să păzească fiecare cetăţean care vrea să încalce legea. Când se află de ei, automat sunt luate măsuri”, a mai precizat Raed Arafat.

Potrivit unui comunicat emis de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu data de 01 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care au obligația obținerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancţionare contravențională, pentru nedeținerea acestuia. Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancțiunilor contravenționale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei.

Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt menționate în HG 571/2016 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/180921 ).

Pe lângă aplicarea legii în sfera sancționatorie amintită anterior, instituția noastră reafirmă disponibilitatea pentru soluționarea situațiilor obiectivelor care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu și eliberarea actului administrativ. Totodată, menționăm că obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor/investitorilor construcțiilor.

De asemenea, facem precizarea că documentația tehnică, în baza căreia se emite autorizația de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanți și certificată de către verificatorii de proiecte, atestați. Reamintim faptul că pentru obținerea acestui act administrativ, instituția noastră nu percepe taxe.

În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situații de urgență pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancțiune care nu este condiționată de existența autorizației de securitate la incendiu. Criteriile pentru aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționarii ori utilizării sunt reglementate în HG 915/2015 ( http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/172642 ).

De la începutul anului 2017, la nivelul ISU Botosani s-au depus eforturi susținute pentru soluționarea a 347 de solicitări în vederea emiterii avizelor și autorizaţiilor de securitate la incendiu.

În urma verificării documentațiilor tehnice și a lucrărilor din teren, la nivel județean au fost emise 107 avize de securitate la incendiu și 30 autorizații de securitate la incendiu.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 210 cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate.

Totodată, IGSU a elaborat o platformă on-line, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia, persoanele interesate pot verifica necesitatea obținerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad