Connect with us

Administratie

Proiecte de peste 10 milioane de lei în comuna Roma din judeţul Botoşani

Published

on

Primaria comunei Roma (1)

Trei proiecte mari urmează a fi implementate în următoarea perioadă în comuna Roma din judeţul Botoşani. Cel mai important este proiectul prin care se va realiza un sistem de alimentare cu apă, o investiţie care depăşeşte opt milioane de lei.

„ÎNFIINŢAREA SISTEMULUI DE ALIMENTARE CU APĂ POTABILĂ” este un proiect aşteptat de foarte mulţi ani de către locuitorii comunei Roma. Suma alocată pe programul PNDL2 este de 8.420.185 lei dar autorităţile locale spun că lucrează la atragerea unei noi finanţări pentru a realiza un sistem de canalizare şi o staţie de epurare.

„Primăria comunei Roma a realizat din parte de confinaţare care îi revine studiul geotehnic, studiul topografic, studiul de fezabilitate, a obţinut certificatul de urbanism de la Consilui Judeţean Botoşani. În momentul de faţă, este în curs de intabulare traseul după care trecem la atribuirea contractului privind proiectare-executie lucrare. Acest proiect este mult mai mare, are o valoare estimată de 22.000.000,00 lei şi include alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare a apelor uzate. Racordarea la apa potabilă se va efectua în zona fermei Cătămărăşti Deal şi deja avem acceptul furnizorului de apă”, ne-a spus Mihai Asiminicesei, viceprimarul comunei Roma.

Tot prin programul PNDL2, comuna Roma a mai primit finanţări pentru unei grădiniţe şi a unei şcoli. Este vorba de „MODERNIZARE GRADINITA ROMA”, un proiect în valoare de 731.000,00 lei. „Avem toată documentaţia realizată şi urmează să atribuim contractul de execuţie. Se vor efectua intervenţii la structură, schimbat acoperiş, uşi şi geamuri, anvelopare termică, încălzire centrală, apă curentă şi grup sanitar”, a mai spus viceprimarul comunei Roma.

Celălalt proiect pe infrastructura şcolară este „MODERNIZARE SCOALA NR.2 ROMA”, un proiect în valoare de 877.000,00 lei. Proiectul presupune intervenţii la structură, înlocuirea acoperişului, a uşilor şi geamurilor, anvelopare termică, încalzire centrală, apă curentă şi grup sanitar.

În afara proiectelor prin programul PNDL2, primăria comunei Roma mai are în această perioadă o serie de lucrări executate cu bani din bugetul local.

Mihai Asiminicesei, viceprimar Roma (2)„Am atribuit contractul de execuţie lucrări privind Modernizarea şi Extiderea Căminului Cultural Cotârgaci şi urmează să înceapă lucrările. Se vor efectua lucrări de extindere, lucrări la structură, schimbat acoperiş, apă curentă şi grup sanitar. Un alt proiect foarte important este atribuirea contractului de prestări servicii privind Lucrări de Înregistrare a Imobilelor pe sectoare cadastrale unde avem finanţare de la Oficiul Naţional de Cadastru. Este acel program prin care se intabulează terenul proprietate a cetăţenilor situat în extravilan. Plata pentru aceste lucrări o face primăria. Am trecut la treabă, primele ternuri intabulate vor fi cele situate în tarlalele denumite popular Dealul Viei şi Porcărie. Acest proiect este foarte important pentru cetăţeni întrucat din anul 2022 nu se mai pot acorda subvenţii pe suprafaţă decât pentru terenurile intabulate.

Anul acesta recepţionăm Planul Urbanistic General, o lucrare foarte importantă, realizată din venituri proprii de aproximativ 200.000 lei, prin care se stabilesc noile limite de intravilan. Am avut în vedere extinderea zonelor de intravilan pentru a permite cetăţenilor construcţia de locuinţe sau anexe gospodăreşti. Fiind o zonă apropiată de municipiu, există cereri în acest sens.

O altă lucrare foarte importantă va începe imediat în Roma 2. Este vorba de modernizarea reţelelor electrice de joasă tensiune existente, schimbarea stâlpilor şi a racordurilor, mutarea stâlpilor din proprietăţile private ale oamenilor la limita domeniului public unde primăria pune la dispoziţia DELGAZ GRID SA terenul. Această operaţiune privind selecţia zonei cât şi  finanţarea aparţine în totalitate DELGAZ GRID SA în calitate de beneficiar. Am reuşit alimentarea Şcolii Gimnaziale cu apă curentă printr-un puţ forat urmând să alimentăm şi Căminul Cultural Roma. În prezent suntem in plin proces de împetruire străzi. Un proiect important la nivel de comună este îndrumarea tinerilor pentru atragere de fonduri europene având până în prezent în jur de 25 proiecte depuse care se află în plin proces de evaluare la AFIR”, a explicat Mihai Asiminicesei, viceprimarul comunei Roma.

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad