Connect with us

stiri

Salariile pot să scadă când contribuțiile sociale trec doar în sarcina angajatului

Published

on

bani-numarati

Ministerul de Finanţe a anunţat că, de anul viitor, contribuţiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina angajatului. Mai mult, acestea ar urma să scadă de la 39,25%, cât sunt în prezent, la 35%, în timp ce impozitul pe venit va fi redus de la 16% la 10%. Totuși, nu s-a luat o hotărăre clară, asumată de premierul Mihai Tudose.

Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la scutirea de impozit pe venit pentru veniturile lunare brute de până la 2.000 lei, măsură promisă de şeful PSD Liviu Dragnea şi prezentă în programul de guvernare. Plecând de la aceste informaţii, Global Employer Services Deloitte România a realizat şase simulări de calcul.

Astfel, salariile nete din România ar putea scădea în două scenarii. Bineînţeles, asta în cazul în care firmele nu cresc valorile brute după transferul contribuţiilor sociale la angajat.

“Plasarea contribuţiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puţin 22,75% pentru a menţine valoarea salariului net. Această decizie este probabil ceva mai uşor de pus în practică în sectorul bugetar, însă este discutabil dacă şi în ce manieră poate fi obligatorie pentru mediul privat”, explică Raluca Bontaş, partener Deloitte şi cordonator Global Employer Services Deloitte România.

Citeşte mai mult pe Capital.ro

Distribuie pe:
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad
banner ad

banner ad

banner ad

banner ad

banner ad
banner ad
banner ad